Dieta w podróży – kuchnia węgierska.
Kuchnia węgierska – pełna pikantnej papryki i dobrego wina. Czy wszędzie zjesz tak wyśmienitą paprykę i ostre kiełbaski?
Węgierskie kiełbasy.
W miejscu, w którym byłam (Siófok) niestety nie udało się skosztować wszystkiego co zaplanowałam, chociażby słynnych podsuszanych węgierskich kiełbas – jest to pretekst do powrotu 😉 Węgrzy jedzą dużo, tłusto i słono a najmniejszą uwagę poświęcają sałatkom, tak więc nie za bardzo jak dla mnie miejsce… Królują tu natomiast zupy i gulasze, które z chęcią skosztowałam.
Główne posiłki na Węgrzech.
Węgrzy jadają obfite śniadania, które popijają kawą. Koło południa zjadają ébéd (obiad) a jest to głównie zupa z chlebem lub tak jak w Polsce dwa dania. Na drugie pojawiają się zazwyczaj dania jednogarnkowe: gulyás, pörkölt, tokány, paprikas z ziemniakami lub kluseczkami galuska i białym chlebem. Na deser zjadają naleśniki i knedle na słodko czy smażone w głębokim oleju ciastka. Węgierska kolacja jest lżejsza (w porównaniu do głównego posiłku) i składa się z zupy lub z tego co pozostało z obiadu. Do posiłków Węgrzy spożywają lokalne wino. Zazwyczaj w posiłkach pojawia się papryka.
Najważniejsze elementy kuchni węgierskiej:
- słodkie i ostre papryki, cebula, pomidory
- produkty mączne – białe pieczywo, makarony, kluseczki
- ziemniaki
- ryż
- wieprzowina, wołowina, gęsi, kury, jagnięcina
- miejscowy specjał – rosół z bażanta
- karp
- przyprawy – czosnek, papryka, kminek, majeranek, mniej tymianek, pieprz
- białe deserowe wino
Lokalne specjały:
- szalámi kolbusz – węgierskie salami
- gyulai kolbász – podsuszana kiełbasa przyprawiona słodką papryką
- hurka – podobna do polskiej kaszanki
- gulyás, pörkölt – gulasz z mięsem, wędzoną mieloną papryką , ziemniakami
- libazsir – smalec gęsi
- erõs pista – ostra i słona pasta paprykowa z kawałkami papryki i pestkami
- galuska – kluseczki galuszka z mąki, wody i jajek
- paprika – węgierska papryka słodka (édes) i ostra (csípős) wędzona i mielona
- lángos – langosze, drożdżowe placki smażone w głębokim oleju z różnymi dodatkami (śmietaną, serem, dżemem)
- pálinka – węgierska wódka, wytwarzana ze śliwek, moreli lub gruszek (zawartość alkoholu 40-70%)
Literatura:
Bernardes-Rusin M., Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów, 2013.
Wspaniała kuchnia i świetne zestawienie !
Dzięki Aga. Kuchnia mocno doprawiona papryką – smaczna, ale zdecydowanie tłusta.
Tak, langosz! Idealnie tłuściutki 🙂 No i gulasz 🙂
Kinga bardzo tłuściutki, ale na Węgrzech warto skosztować 😉
Uwielbiam kuchnię węgierską za jej wyrazistość, aromat i smak <3 Mniam 😀
Fakt Futka, papryka daje czadu w węgierskich przepisach 😉