6

Dieta w podróży – kuchnia węgierska.

Kuchnia węgierska – pełna pikantnej papryki i dobrego wina. Czy wszędzie zjesz tak wyśmienitą paprykę i ostre kiełbaski?

Węgierskie kiełbasy.

W miejscu, w którym byłam (Siófok) niestety nie udało się skosztować wszystkiego co zaplanowałam, chociażby słynnych podsuszanych węgierskich kiełbas – jest to pretekst do powrotu 😉 Węgrzy jedzą dużo, tłusto i słono a najmniejszą uwagę poświęcają sałatkom, tak więc nie za bardzo jak dla mnie miejsce… Królują tu natomiast zupy i gulasze, które z chęcią skosztowałam.

Główne posiłki na Węgrzech.

Węgrzy jadają obfite śniadania, które popijają kawą. Koło południa zjadają ébéd (obiad) a jest to głównie zupa z chlebem lub tak jak w Polsce dwa dania. Na drugie pojawiają się zazwyczaj dania jednogarnkowe:  gulyás,  pörkölt,  tokány, paprikas z ziemniakami lub kluseczkami galuska i białym chlebem. Na deser zjadają naleśniki i knedle na słodko czy smażone w głębokim oleju ciastka. Węgierska kolacja jest lżejsza (w porównaniu do głównego posiłku) i składa się z zupy lub z tego co pozostało z obiadu. Do posiłków Węgrzy spożywają lokalne wino. Zazwyczaj w posiłkach pojawia się papryka.

Najważniejsze elementy kuchni węgierskiej:

  • słodkie i ostre papryki, cebula, pomidory
  • produkty mączne – białe pieczywo, makarony, kluseczki
  • ziemniaki
  • ryż
  • wieprzowina, wołowina, gęsi, kury, jagnięcina
  • miejscowy specjał – rosół z bażanta
  • karp
  • przyprawy – czosnek, papryka, kminek, majeranek, mniej tymianek, pieprz
  • białe deserowe wino

Lokalne specjały:

  • szalámi kolbusz – węgierskie salami
  • gyulai kolbász – podsuszana kiełbasa przyprawiona słodką papryką
  • hurka – podobna do polskiej kaszanki
  • gulyás, pörkölt – gulasz z mięsem, wędzoną mieloną papryką , ziemniakami
  • libazsir – smalec gęsi
  • erõs pista – ostra i słona pasta paprykowa z kawałkami papryki i pestkami
  • galuska – kluseczki galuszka z mąki, wody i jajek
  • paprika – węgierska papryka słodka (édes) i ostra (csípős) wędzona i mielona 
  • lángos  langosze, drożdżowe placki smażone w głębokim oleju z różnymi dodatkami (śmietaną, serem, dżemem)
  • pálinka – węgierska wódka, wytwarzana ze śliwek, moreli lub gruszek (zawartość alkoholu 40-70%)

 

Literatura:

Bernardes-Rusin M., Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów, 2013.

6 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.