Placuszki z kaszy manny przepis. Dieta łatwostrawna.
Dieta łatwostrawna należy do diet leczniczych, a kierowana jest do osób chorych w celu odciążenia przewodu pokarmowego. Stosuje się w tej diecie odpowiedni dobór techniki kulinarnej oraz produktów spożywczych, które nie będą wzdymające, wzmagające wydzielanie soku żołądkowego czy długo zalegające w żołądku. Jakie produkty wybierać w diecie łatwostrawnej? Jakich produktów nie wolno jeść na diecie łatwostrawnej? Jako dietetyk kliniczny w Rzeszowie opracowuje jadłospisy w diecie łatwostrawnej dla moich pacjentów, tak aby był łatwy a przepisy szybkie do zrealizowania.
Dla kogo jest dieta łatwostrawna?
Dieta łatwostrawna kierowana jest do osób z chorobami przewodu pokarmowego:
- wrzody żołądka i dwunastnicy
- stany gorączkowe
- w leczeniu onkologicznym,
- po zabiegach operacyjnych
- w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka
Dieta łatwostrawna jest modyfikacją diety podstawowej i polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, z tym że uwzględnione produkty powinny być łatwo strawne i poddane odpowiedniej obróbce kulinarnej, odciążając w ten sposób przewód pokarmowy.
Jakie posiłki można jeść na diecie łatwostrawnej, a jakich unikać?
Aby dieta była łatwostrawna i nie obciążała przewodu pokarmowego należy wprowadzić przygotowanie posiłków na wodzie, na parze, w piekarniku (w pergaminie/w folii/pod przykryciem) a wykluczenie produktów smażonych, pieczony z obsmażaniem.
Konieczne jest wyeliminowanie produktów wzdymających, długo zalegających w żołądku, wzmagających wydzielanie soku żołądkowego i wzmagające perystaltykę jelit, smażonych, wędzonych. Dotyczy to produktów strączkowych, ostrych i alkoholu. Aby posiłki były łatwiej strawne należy stosować usuwanie skórki i oczyszczanie z pestek owoców i warzyw, miksować warzywa i owoce lub przygotowywać z nich zupy przecierając przez sito. Przykładowo, lepiej tolerowane przez osoby stosujące dietę łatwostrawną będzie jabłko upieczone i obrane z łupki niż jabłko surowe.
Jakie są produkty zalecane w diecie łatwostrawnej?
- warzywa w formie obranej i przetworzonej termicznie (gotowane/pieczone): marchewka, korzeń pietruszki, burak, dynia, kabaczek, cukinia, papryka pieczona bez skórki, brokuł, szpinak, młoda fasolka szparagowa, groszek cukrowy, na surowo: zielona sałata, starta marchewka z jabłkiem (marchewka może być sparzona), pomidor bez skórki, cykoria, ogórek kiszony
- owoce w formie obranej, przetartej i/lub przetworzonej termicznie (gotowane/pieczone): jabłko, gruszka, brzoskwinia, banan, jagody, borówki, morele, mango, melon
- pieczywo: pszenne, bułki pszenne, sucharki, drobne kasze: jaglana, manna, kuskus, kukurydziana, jęczmienna drobna komosa ryżowa, amarantus, ryż biały, jasne makarony: pszenne, ryżowe, płatki owsiane górskie błyskawiczne, płatki ryżowe, płatki jaglane chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, mąka pszenna oczyszczona, kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana
- ziemniaki gotowane, pieczone w folii (bez dodatku tłuszczu)
- mleko do 2 % zawartości tłuszczu, produkty mleczne naturalne (bez dodatku cukru) do 2% zawartości tłuszczu np. jogurt, kefir, maślanka, skyr, serek ziarnisty, zsiadłe mleko, chude i półtłuste sery twarogowe, mozzarella light, naturalne serki twarogowe
- chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik, w umiarkowanych ilościach chuda wołowina
i wieprzowina (schab środkowy, polędwiczki), chude wędliny, najlepiej domowe: polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe, pieczony schab środkowy, pieczona pierś z indyka/kurczaka - chude lub tłuste ryby morskie i słodkowodne: dorsz, sola, morszczuk, miruna, sandacz, leszcz, szczupak, okoń, makrela, łosoś, halibut, karp
- jaja gotowane na miękko, w koszulce, jajecznica na parze, omlet smażony bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości
tłuszczu - napój sojowy bez dodatku cukru, naturalne tofu
- tłuszcze roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, masło i masło klarowane, mieszanki masła z olejami roślinnymi niezawierające oleju palmowego, margaryny miękkie
- domowe ciasto drożdżowe/szarlotka, kisiele, galaretki, budyń bez dodatku cukru, biszkopty, sucharki, chałka, dżemy owocowe bez pestek o niskiej zawartości cukru, miód, gorzka czekolada min. 70% kakao
- woda mineralna niegazowana, słaby napar z herbaty czarnej, zielonej i owocowej, bulion warzywny, napary ziołowe, kawa zbożowa, kawa bezkofeinowa, kompoty, napoje roślinne bez dodatku cukru (np. ryżowe, owsiane, migdałowe)
- pieprz ziołowy, melisa, cynamon, wanilia, goździki, kminek, ziele angielskie, szafran, suszone zioła np. natka pietruszki, koperek, lubczyk, majeranek, tymianek, oregano estragon, bazylia, zioła, prowansalskie, imbir, rozmaryn, papryka słodka, sok z cytryny, limonki
Źródło: ncez.pl
Racuszki – danie na każdy posiłek.
Racuszki te możemy przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Z powodzeniem zastąpią nam monotonne kanapki z serem czy wędliną. Przygotujcie je dla swoich bliskich i podzielcie się informacją czy smakowały. Klasyczne racuchy niestety należą do dań ciężkostrawnych gdyż są smażone w sporej ilości oleju, dlatego spróbuj zrobić moją wersję.
Składniki (1 porcja):
Czas: 15 minut , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 387 kcal, Białko – 20 g, Tłuszcz – 10 g, Węglowodany – 56 g
- 50 g (3 łyżki) – kasza manna
- 250 ml (1 szklanka) – mleko 1,5% tłuszczu
- 60 g (1 sztuka) – jajo kurze
- 6 g (1 łyżeczka) – miód
Wykonanie:
- Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. (Mieszając wcześniej kaszę z odrobiną mleka zapobiegniesz powstaniu grudek).
- Gdy masa na racuszki ostygnie, dodaj żółtko. Białko ubij i delikatnie połącz z masą z kaszy manny.
- Nakładać łyżką masę na rozgrzaną patelnię lub blaszką – usmażyć bez dodatku tłuszczu lub upiec.