Ramen – przepis z kurczakiem.

Oczywiście jak tylko spróbowałam pierwszy raz ramen od razu go pokochałam. Zawierał warzywa, kiełki, pędy bambusa, jajko z płynnym żółtkiem i owoce morza – wszystkie te składniki pływały w pysznym „rosołku”.

Nieziemski smak ramen.

Danie to tak bardzo przypadło mi do gustu, że musiałam ten smak powtórzyć w warunkach domowych! A jako że staram się aby moje przepisy nie były kaloryczne, tak i w tym przypadku przedstawię nieco chudszą wersję tego japońskiego fast foodu (ale tak aby nikogo nie obrazić 😉

Jak zrobić ramen?

Ramen jest pracochłonny, dlatego od razu zrób więcej porcji – szkoda czasu na dwie miseczki 😉 Zaproś znajomych i oczaruj ich tym przepisem. Składniki na wywar na bazę przedstawiam na większą ilość porcji (8-10 w zależności od wielkości miseczki ;). natomiast dodatków do zupy podaję na jedną porcję.  Dodatki te możesz zastosować różne: mięso wieprzowe, wołowe, indyka, kurczaka, kaczkę, owoce morze, ryby, tofu – na cokolwiek masz ochotę. Ja dzisiaj proponuję wersję z kurczakiem.

Ramen przepis.

Składniki:

Dodatki do zupy (1 porcja):

  • Jajo kurze – 25 g (1/2 sztuki)
  • Mięso z udka kurczaka bez skóry – 80 g
  • Kiełki fasoli mung – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula dymka – 5 g (1 łyżka)
  • Makaron (soba) – 25 g
  • Algi morskie (jeśli chcesz)

Wywar na zupę (8 – 10 porcji):

  • Mięso drobiowe z kośćmi (udko, porcja rosołowa) – 1000 g
  • Marchew – 200 g (2 średnie sztuki)
  • Pietruszka – 200 g ( 2 średnie sztuki)
  • Por – 100 g
  • Cebula – 150 g (1 średnia sztuka)
  • Sól, pieprz – symbolicznie

Baza na zupę (4 – 5 porcji):

  • Olej sezamowy – 12 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy – 12 g (1 łyżka)
  • Sos sojowy – 50 g (1 kieliszek)
  • Pasta miso/ sfermentowana pasta z soi – 100 g
  • Imbir – 10 g (1 płaska łyżka posiekanego)
  • Płatki chilli/ papryczka chili – kilka sztuk

Wykonanie:

  1. Wywar przygotuj jak klasyczny rosół: zagotuj na dużym ogniu dokładnie umyte mięso z kośćmi, po 30 minutach zbierz powstałą na wierzchu pianę, dodaj obraną i umytą włoszczyznę (nie musisz kroić na mniejsze kawałki) i zmniejsz płomień. Gotuj wywar około 2 – 2,5 godziny, w razie potrzeby co 30 minut dolej 2 – 3 łyżki wody.
  2. Bazę przygotuj podgrzewając olej rzepakowy z sezamowym z dodatkiem płatków chili/ posiekanych papryczek chili, posiekanego imbiru, dodaj sos sojowy i pastę miso – całość zamieszaj i odstaw.
  3. Przygotuj dodatki: ugotuj jajko w około 3 minuty aby żółtko pozostało lekko płynne, kurczaka wyjmij z wywaru i oddziel dokładnie mięso od kości (skórę ściągnij jest zbyt kaloryczna), ugotuj makaron, przygotuj pędy bambusa, kiełki fasoli i algi, posiekaj dymkę.
  4. Nakładanie ramenu: do miski włóż łyżeczkę bazy, zalej wywarem, dodaj porcję ugotowanego makaronu, mięsa, połówkę jajka, pędy bambusa, kiełki fasoli, algi i szczypiorek. Jeśli masz ochotę dołóż z wywaru kilka plasterków marchwi, pietruszki oraz kawałek pora.

Wskazówki:

– dodatek mięsa wieprzowego do dania zwiększy jego kaloryczność (głównie z tłuszczu – uważaj więc gdy chcesz schudnąć, wybierz po prostu kurczaka lub indyka bez skóry)

– jeśli ostry smak nie jest Twoim ulubionym, dodaj mniej bazy do mieseczki (to ona nadaje pikantności zupie)

– pamiętaj że baza do ramenu daje charakterystyczny smak dla tego dania, bez niej zjesz klasyczny rosół dlatego postaraj się aby kupić pastę miso do tego dania

– dodatki zjadasz pałeczkami, a „rosół” wypijasz łyżką

– pastę miso dostaniesz w kilku sklepach oraz online (chwilę musisz poszukać)

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wartość odżywcza (1 porcja):

 

Ramen z kurczakiem

 

Poprzedni wpis

Mus czekoladowy.

Kolejny wpis

Ryż o smaku szarlotki.

24 Komentarze

  1. Dziękuję, zapraszam na miseczkę 😉

  2. Emmanuelle zrób bo warto 😉 lekko pikantny, pyszny 😉

  3. mam to samo. Rosół najmniej lubię z zup, ale ramen… 😉

  4. Agnieszka warto przygotować zdecydowanie – smak jest super. Wcześniej polecam spróbować u kogoś kto już robił.

  5. Też bym pokochała takie danie. Prezentuje się wspaniale:)

  6. zawsze chciałam spróbować ramen'u 😀

  7. Zakochałam się w tym daniu 😉

  8. Cudowna i niezwykle smaczna propozycja 🙂

  9. Oj zdecydowanie się opłaca:)

  10. Wkrótce znów robię 😉 Przybywaj!

  11. Nigdy typowego rosołu nie lubiłyśmy ale czujemy wewnętrznie, że ramen mógłby nam bardzo zasmakować 🙂

  12. Wyglądasz przepysznie kulinarna czarodziejko.
    ściskam

  13. Uwielbiam, pyszności! Ale wolę jeść niż gotować 😀

  14. Nazwa dla mnie zupełnie obca, ale składniki super. Faktycznie trochę pracochłonne danie, ale podoba mi się ze względu na składniki. Jak widzę, w japońskim jedzeniu nawet w zupie musi być idealny porządek. Z ciekawością przeczytałam, bo dla mnie to jest nowinka 🙂

  15. Bardzo pożywne i zdrowe danie 🙂

  16. Jud

    Cała masa składników, ale pewnie warto 🙂

  17. Zjadłabym z chęcią 🙂 pyszności 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult