24

Ramen – przepis z kurczakiem.

Oczywiście jak tylko spróbowałam pierwszy raz ramen od razu go pokochałam. Zawierał warzywa, kiełki, pędy bambusa, jajko z płynnym żółtkiem i owoce morza – wszystkie te składniki pływały w pysznym “rosołku”.

Ramen należy do żywności typu fast food, ale jego skład jest warty uwagi. Znajdziemy w nim: mięso (tutaj drób), algi morskie, pędy bambusa, jajko, kiełki fasoli mung czy świeży szpinak i dymka. Robiąc w domu takie danie spokojnie można sobie pozwolić na miseczkę i potraktować to jako obiad.

Często w moim gabinecie u dietetyka w Rzeszowie podopieczni pytają czy można na diecie jeść wszystkie zupy czy są jakieś wyjątki. Ja ramen polecam nawet jeśli jesteś na diecie. Oczywiście pamiętaj że fast food przygotowany w domu, lekko “odchudzony” będzie korzystniejszy dla Twojej sylwetki. Za ten “na mieście” już nie dam sobie głowy uciąć.

Nieziemski smak ramen.

Danie to tak bardzo przypadło mi do gustu, że musiałam ten smak powtórzyć w warunkach domowych! A jako że staram się aby moje przepisy nie były kaloryczne, tak i w tym przypadku przedstawię nieco chudszą wersję tego japońskiego fast foodu (ale tak aby nikogo nie obrazić 😉

Jak zrobić ramen?

Ramen jest pracochłonny, dlatego od razu zrób więcej porcji – szkoda czasu na dwie miseczki 😉 Zaproś znajomych i oczaruj ich tym przepisem. Składniki na wywar na bazę przedstawiam na większą ilość porcji (8-10 w zależności od wielkości miseczki 😉 natomiast dodatków do zupy podaję na jedną porcję.  Dodatki te możesz zastosować różne: mięso wieprzowe, wołowe, indyka, kurczaka, kaczkę, owoce morze, ryby, tofu – na cokolwiek masz ochotę. Ja dzisiaj proponuję wersję z kurczakiem.

Ramen przepis.

Czas: 90 minut , Porcje: 8-10

1 sztuka: Energia – 475 kcal, Białka –  32 g, Tłuszcz – 20 g, Węglowodany – 42 g

Składniki:

Dodatki do zupy (1 porcja):

  • Jajo kurze – 25 g (1/2 sztuki)
  • Mięso z udka kurczaka bez skóry – 100 g
  • Kiełki fasoli mung – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula dymka – 5 g (1 łyżka)
  • Makaron (soba, ryżowy, how mein) – 50 g
  • Algi morskie (jeśli chcesz)
  • Wywar – 300 ml
  • Baza – 6 g (1 łyżeczka)

Wywar na zupę (8 – 10 porcji):

  • Mięso drobiowe z kośćmi (udko, porcja rosołowa) – 1000 g
  • Marchew – 200 g (2 średnie sztuki)
  • Pietruszka – 200 g ( 2 średnie sztuki)
  • Por – 100 g
  • Cebula – 150 g (1 średnia sztuka)
  • Sól, pieprz – symbolicznie

Baza na zupę (4 – 5 porcji):

  • Olej sezamowy – 12 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy – 12 g (1 łyżka)
  • Sos sojowy – 50 g (1 kieliszek)
  • Pasta miso/ sfermentowana pasta z soi – 100 g
  • Imbir – 10 g (1 płaska łyżka posiekanego)
  • Płatki chilli/ papryczka chili – kilka sztuk

Wykonanie:

  1. Wywar przygotuj jak klasyczny rosół: zagotuj na dużym ogniu dokładnie umyte mięso z kośćmi, po 30 minutach zbierz powstałą na wierzchu pianę, dodaj obraną i umytą włoszczyznę (nie musisz kroić na mniejsze kawałki) i zmniejsz płomień. Gotuj wywar około 2 – 2,5 godziny, w razie potrzeby co 30 minut dolej 2 – 3 łyżki wody.
  2. Bazę przygotuj podgrzewając olej rzepakowy z sezamowym z dodatkiem płatków chili/ posiekanych papryczek chili, posiekanego imbiru, dodaj sos sojowy i pastę miso – całość zamieszaj i odstaw.
  3. Przygotuj dodatki: ugotuj jajko w około 3 minuty aby żółtko pozostało lekko płynne, kurczaka wyjmij z wywaru i oddziel dokładnie mięso od kości (skórę ściągnij jest zbyt kaloryczna), ugotuj makaron, przygotuj pędy bambusa, kiełki fasoli i algi, posiekaj dymkę.
  4. Nakładanie ramenu: do miski włóż łyżeczkę bazy, zalej wywarem, dodaj porcję ugotowanego makaronu, mięsa, połówkę jajka, pędy bambusa, kiełki fasoli, algi i szczypiorek. Jeśli masz ochotę dołóż z wywaru kilka plasterków marchwi, pietruszki oraz kawałek pora.

Wskazówki:

– dodatek mięsa wieprzowego do dania zwiększy jego kaloryczność (głównie z tłuszczu – uważaj więc gdy chcesz schudnąć, wybierz po prostu kurczaka lub indyka bez skóry)

– jeśli ostry smak nie jest Twoim ulubionym, dodaj mniej bazy do mieseczki (to ona nadaje pikantności zupie)

– pamiętaj że baza do ramenu daje charakterystyczny smak dla tego dania, bez niej zjesz klasyczny rosół dlatego postaraj się aby kupić pastę miso do tego dania

– dodatki zjadasz pałeczkami, a “rosół” wypijasz łyżką

– pastę miso dostaniesz w kilku sklepach oraz online (chwilę musisz poszukać)

24 komentarze

Skomentuj Ewelina Tabaczar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.