Węgry – co zjeść?

Kuchnia węgierska – pełna pikantnej papryki i dobrego wina. Czy wszędzie zjesz tak wyśmienitą paprykę i ostre kiełbaski?

Węgierskie kiełbasy.

W miejscu, w którym byłam (Siófok) niestety nie udało się skosztować wszystkiego co zaplanowałam, chociażby słynnych podsuszanych węgierskich kiełbas – jest to pretekst do powrotu 😉 Węgrzy jedzą dużo, tłusto i słono a najmniejszą uwagę poświęcają sałatkom, tak więc nie za bardzo jak dla mnie miejsce… Królują tu natomiast zupy i gulasze, które z chęcią skosztowałam.

Główne posiłki na Węgrzech.

Węgrzy jadają obfite śniadania, które popijają kawą. Koło południa zjadają ébéd (obiad) a jest to głównie zupa z chlebem lub tak jak w Polsce dwa dania. Na drugie pojawiają się zazwyczaj dania jednogarnkowe:  gulyás,  pörkölt,  tokány, paprikas z ziemniakami lub kluseczkami galuska i białym chlebem. Na deser zjadają naleśniki i knedle na słodko czy smażone w głębokim oleju ciastka. Węgierska kolacja jest lżejsza (w porównaniu do głównego posiłku) i składa się z zupy lub z tego co pozostało z obiadu. Do posiłków Węgrzy spożywają lokalne wino. Zazwyczaj w posiłkach pojawia się papryka.

Najważniejsze elementy kuchni węgierskiej:

  • słodkie i ostre papryki, cebula, pomidory
  • produkty mączne – białe pieczywo, makarony, kluseczki
  • ziemniaki
  • ryż
  • wieprzowina, wołowina, gęsi, kury, jagnięcina
  • miejscowy specjał – rosół z bażanta
  • karp
  • przyprawy – czosnek, papryka, kminek, majeranek, mniej tymianek, pieprz
  • białe deserowe wino

Lokalne specjały:

  • szalámi kolbusz – węgierskie salami
  • gyulai kolbász – podsuszana kiełbasa przyprawiona słodką papryką
  • hurka – podobna do polskiej kaszanki
  • gulyás, pörkölt – gulasz z mięsem, wędzoną mieloną papryką , ziemniakami
  • libazsir – smalec gęsi
  • erõs pista – ostra i słona pasta paprykowa z kawałkami papryki i pestkami
  • galuska – kluseczki galuszka z mąki, wody i jajek
  • paprika – węgierska papryka słodka (édes) i ostra (csípős) wędzona i mielona 
  • lángos  langosze, drożdżowe placki smażone w głębokim oleju z różnymi dodatkami (śmietaną, serem, dżemem)
  • pálinka – węgierska wódka, wytwarzana ze śliwek, moreli lub gruszek (zawartość alkoholu 40-70%)

20160627_123635

20160627_123705

Gulyás – zupa z kawałkami wołowiny, ziemniakami, marchewką i papryką. Mój przepis na gulasz na podstawie tego dania przestawiam w późniejszym wpisie.

20160628_164112

Langosz z serem (bardzo tłusty…)

20160629_150355

Halászlé – zupa rybna, ja wybrałam z karpiem.

20160701_183714

Gulyás z ziemniakami.

20160701_190220

20160701_182103

Literatura:

Bernardes-Rusin M., Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów, 2013.

Zdjęcia zrobione telefonem – wybaczcie za jakość.

Poprzedni wpis

Kurczak w młodej kapuście.

Kolejny wpis

Pierogi z białej kaszy gryczanej i sera greckiego.

6 Komentarze

  1. Wspaniała kuchnia i świetne zestawienie !

    • Ewelina Tabaczar

      Dzięki Aga. Kuchnia mocno doprawiona papryką – smaczna, ale zdecydowanie tłusta.

  2. Tak, langosz! Idealnie tłuściutki 🙂 No i gulasz 🙂

  3. Uwielbiam kuchnię węgierską za jej wyrazistość, aromat i smak <3 Mniam 😀

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult