Analiza składu ciała w Rzeszowie to stały punkt podczas wizyt w moim gabinecie dietetycznym. Na czym polega to badanie i po co jest wykonywane? Czy istnieją inne pomiary równie przydatne?

Analiza składu ciała – na czym polega?

Badanie składu ciała odgrywa istotną rolę w ocenie zawartości tkanki tłuszczowej w stanach nieprawidłowego odżywienia (otyłość, głodzenie, wyniszczenie), a także w niektórych zaburzeniach hormonalnych, przede wszystkim, gdy towarzyszą im zmiany w zakresie zawartości tkanki tłuszczowej. Ocena składu ciała jest ważnym czynnikiem określającym stan odżywienia poszczególnych osób i w moim gabinecie dietetycznym dokonuję ją przy pomocy metody BIA*.

Parametry na analizatorze BC 418 MA dostępnym w Gabinecie Dietetycznym Dietifit: 

  • Całkowita masa ciała w kgWaga_bc418_ma
  • Całkowita zawartość wody w kg
  • TBW – Całkowita zawartość wody w organizmie w %
  • Masa tkanki tłuszczowej w %
  • FM – Masa tkanki tłuszczowej w kg
  • FFM – Masa tkanki beztłuszczowej
  • MM – Masa tkanki mięśniowej w kg
  • BMI Indeks masy ciała
  • Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej ( wisceralnej)
  • BMR – Wskaźnik podstawowej przemiany materii kcal

Segmentowy odczyt dla każdej kończyny ( noga lewa, prawa, ręka lewa, prawa, korpus) zawiera:

  • Wskaźnik masy mięśniowej
  • Masa mięśniowa kg
  • Masa tkanek beztłuszczowych
  • Tkanka tłuszczowa %
  • Impedancja dla poszczególnych segmentów ciała

Analizator BC 418 MA TANITA posiada atest i potwierdzenie do klinicznego zastosowania. Posiada certyfikat 93/42 EEC ( unijna norma dla urządzeń medycznych).

Badanie antropometryczne.

Badanie to polega na ocenie stosunku wzrostu do masy ciała i różnych metod pomiaru grubości fałdu skórnego, obwodu i średnicy kości. Antropometria fałdu skórnego jest również stosowana w praktyce klinicznej, ale należy pamiętać, że ma ona wiele wad. Opiera się na założeniu, że pod skórą jest zlokalizowana stała frakcja tkanki tłuszczowej. Występują jednak trudności z oceną u osób starszych ze względu na centralizację i internalizację tkanki tłuszczowej, co nie wiąże się z grubością fałdu skórnego. Masę tkanki tłuszczowej ocenia się na podstawie odpowiednich tablic, które stworzono na podstawie równaniu regresji i są specyficzne dla danej populacji.

dietetyk Rzeszów

*Impedancja bioelektryczna (BIA) opiera się na różnicy w przewodzeniu prądu elektrycznego w kompartmencie wodnym i tłuszczowym. Nasz organizm składają się z zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych płynów, które zachowują się jak elektryczne przewodniki, oraz błon komórkowych, odgrywających rolę elektrycznych kondensatorów i uważa się je za elementy mało reaktywne.  Przy małej częstotliwości prąd przepływa głównie przez płyny zewnątrzkomórkowe, przy większej przez zewnątrz- i wewnątrzkomórkowe. W ten sposób płyny ustrojowe i elektrolity są odpowiedzialne za przewodnictwo prądu, a błony komórkowe decydują o pojemności elektrycznej. Metodą BIA mierzy się uwodnioną tkankę beztłuszczową.

Literatura:

Bolanowski M, Zadrożna-Śliwka B, Zatońska K, Badanie składu ciała — metody i możliwości zastosowania w zaburzeniach hormonalnych, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 1, s. 20–25