Kurczak w młodej kapuście.

Sezon na kapustę rozpoczęty, tak więc polecam przepis z kurczakiem z dodatkiem młodej kapusty.

Przepis na kurczaka według Juli Child:

Zazwyczaj kiedy kupuję młodą kapustę to od razu całą główkę i gotują ją a następnie posypuję świeżym koperkiem. Tym razem aby danie było bardziej sycące dodałam kurczaka według przepisu Juli Child z książki „Francuski szef kuchni”. Miseczka kapusty duszonej z koperkiem i dodatkiem masła (bez mąki) to około 100 kcal – jest to zdecydowanie za mało energii na obiad, zaraz poczuję głód. Dodatek jednego fileta z kurczaka to danie na 250 kcal, jeszcze do tego z dwa-trzy młode ziemniaczki i letni obiad gotowy. Na ten smak czekam długo…

Kurczak w młodej kapuście przepis.

Czas: 30 minut , Porcje: 2

1 sztuka: Energia – 245 kcal, Białka –  33 g, Tłuszcz – 9 g, Węglowodany – 7 g

Składniki:

  • Filet z kurczaka – 300 g (2 pojedyncze sztuki)
  • Masło klarowane – 12 g (1 łyżka)
  • Pieprz, sól, sok z cytryny
  • Młoda kapusta z koperkiem

Wykonanie:

  1. Mięso myję, oczyszczam, osuszam, solę, pieprzę, skrapiam sokiem z cytryny i obsmażam z obu stron na maśle klarowanym po 5 minut.
  2. Na obsmażonego kurczaka dodaję młodą kapustę z koperkiem, dodaję odrobinę wody i podduszam jeszcze 10 – 15 minut.
  3. Całość posypuję świeżym koperkiem.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wartość odżywcza (1 porcja):

Kurczak w młodej kapuście

Poprzedni wpis

Koktajl malinowy z miodem.

Kolejny wpis

Węgry – co zjeść?

12 Komentarze

  1. Pychotka. Polskie smaki 🙂

  2. Przepyszna propozycja! Mniam <3 Ale mam ochotę na taki obiadek 😀

  3. Prezentuje się doskonale!

  4. Pyszny, lekki obiad na lato 🙂

  5. Proste i lekkie danie, w sam raz na lato 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult