Makaron z pieczarkami w lubczyku i pikantną dynią.

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella to akcja kulinarna do której dołączam z przyjemnością, bo wykorzystam w przepisie makaron pełne ziarno.

Smaczny prezent.

Jakiś czas temu na konsultacji dietetycznej dostałam od sympatycznej klientki makaron, którego wcześniej nie jadłam i muszę przyznać że smak jest bardzo przyjemny. Ten rodzaj makaronu pojawił się nie tak dawno a już przypadł mi do gustu. Zajadam się z nim kiedy nie mam czasu aby stać dłużej w kuchni, zazwyczaj w ciągu tygodnia. Wrzucam wówczas do wody makaron, który szybko się gotuje i łączę go z podduszonymi warzywami. Czasem zwiększam wartość odżywczą dodając białko w postaci jajka, mięsa lub sera.

Makaron i sos dyniowy – połączenie idealne.

Makaron z pieczarkami w lubczyku i pikantną dynią – dlaczego akurat to danie? Ponieważ od kilku lat prowadzę własny gabinet dietetyczny oraz blog kulinarny, łącząc tym samym dwie pasje: zamiłowanie do poprawnego komponowania menu oraz do smacznych potraw. W kuchni zawsze opieram się na sezonowych produktach, a jaka jest lepsza pora na dynię i grzyby jeśli nie jesień? Ta prosta potrawa jest pyszna, a zarówno dynia jak i pieczarki wspaniale komponują się z makaronem Lubella. Nie ma niczego lepszego, gdy za oknem wiatr przewiewa różnokolorowe liście a wokoło roznosi się przyjemny zapach makaronu z dynią i pieczarkami w towarzystwie aromatycznych ziół…

Makaron z pieczarkami w lubczyku i pikantną dynią przepis:

Czas: 25 minut , Porcje: 2

1 porcja: Energia – 450 kcal, Białka –  13 g, Tłuszcz – 12 g, Węglowodany – 78 g

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne ziarno – 150 g (1/4 opakowania)
  • Dynia Hokkaido – 500 g (1/3 małej sztuki)
  • Pieczarki świeże – 200 g (10 sztuk)
  • Masło klarowane -25 g (2 łyżki)
  • Czosnek – 40 g (6 ząbków)
  • Przyprawy: papryka wędzona, płatki chilli/ ostra papryka, cynamon, lubczyk, tymianek, szałwia, pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Czosnek obieram, myję, siekam, i szklę na połowie masła.
  2. Pieczarki obieram, oczyszczam, kroję na ćwiartki. Dodaję do czosnku, duszę. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można świeży). Odstawiam do miseczki.
  3. Gotuję makaron al dente. Wodę  po gotowaniu makaronu zostawiam do sosu.
  4. Dynię obieram, czyszczę z pestek, myję i kroję w kostkę. Dodaję paprykę wędzoną (1 łyżkę), płatki chili (1/3 łyżeczki), cynamon (szczyptę), podsmażam 5 minut na pozostałej ilości masła. Zalewam stopniowo wodą po gotowaniu makaronu do momentu aż dynia nieco zmięknie i powstanie ładny gęsty sos z dyni. Na koniec rozcieram tymianek (1/2 łyżeczki) i posypuję świeżymi liśćmi szałwi.
  5. Makaron dodaję do dyni, łączę dokładnie z sosem. Na wierzch wykładam pieczarki.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Przepis bierze udział w akcji:
1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Poprzedni wpis

Zalipie – malowane chaty.

Kolejny wpis

Domowe fit michałki z amarantusem ekspandowanym.

18 Komentarze

  1. Makaron, a najlepiej kilka, to u mnie obowiążkowa pozycja w spiżarni. Wtedy zawsze wiadomo, co zrobić na obiad 🙂

  2. Mniam pyszności 🙂

  3. Super przepis akurat dla mnie bo jestem na diecie.Pozdrawiam 🙂

  4. Gratuluje pomysłu, to musi świetnie smakować

  5. Na taki obiadek wpraszam się jak nic :-)))))))

  6. Super makaron, bardzo fajnie połączyłaś dodatki 🙂

  7. Bardzo apetyczna propozycja. Lubię makarony dosmaczone czosnkiem 🙂

  8. bardzo ciekawy pomysł na makaron 🙂 z dynią musi być pysznie 🙂

  9. Makaronu z dynia jeszcze nie jadłam . Bardzo ciekawy przepis

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult