Gulasz węgierski.

Gulasz węgierski idealny to dodatek węgierskiej wędzonej papryki. Wówczas ten smak jest idealny. I co jeszcze należy dodać?

Urlop na Węgrzech.

Tak jak obiecałam po tegorocznym urlopie na Węgrzech podaję przepis na gulasz węgierski, który w smaku odtworzyłam niemal w 100%. Dużo w tym przepisie daje pyszna węgierska papryka – bez niej ten smak nie będzie taki jak w tym kraju. Na szczęście w wielu miejscach można zakupić już tą papryczkę, więc kup, zrób ten węgierski gulyás i rozkoszuj się pikantnym mięsem w towarzystwie warzyw.

Gulasz węgierski kalorie.

Czas: 60 minut , Porcje: 4

1 sztuka: Energia – 280 kcal, Białka –  15 g, Tłuszcz – 15 g, Węglowodany – 9 g

Gulasz węgierski przepis.

Składniki:

  • Mięso wieprzowe (np chuda łopatka) – 400 g
  • Cebula – 50 g (1 mała sztuka)
  • Papryka czerwona – 300 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona – 150 g (1/2 sztuki)
  • Marchew – 50 g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 15 g (2 ząbki)
  • Koncentrat pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy (smalec oryginalnie) – 12 g (1 łyżka)
  • Przyprawy: słodka papryka węgierska, ostra papryka, pieprz czarny, sól

Wykonanie:

  1. Mięso kroję na kawałki i obsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.
  2. Na wytopiony tłuszcz z mięsa, wrzucam cebulę i szklę. Dodaję pokrojony czosnek, marchewkę i papryki.
  3. Całość gotuję w wodzie do miękkości z papryką w proszku i koncentratem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dekoruję ostrą węgierską zieloną papryką.

Gulasz węgierski 1

Gulasz węgierski 2

Gulasz węgierski 3

Poprzedni wpis

Pierogi z białej kaszy gryczanej i sera greckiego.

Kolejny wpis

Zdrowsza drożdżówka.

6 Komentarze

  1. gulasz węgierski uwielbiam i dosyć często robię. jak byłam w Budapeszcie to dopiero mi smakował! pozdrawiam ciepło!

  2. Będę musiała kiedyś spróbować zrobić gulasz 🙂

  3. Cudowny, aromatyczny i bardzo smakowity gulasz 😀

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult