25

Fasolada – tradycyjna grecka zupa z fasoli.

Pomimo tego że śniegu jak nie było tak nie ma to i tak ogrzać się można a nawet trzeba, dlatego polecam tą zupę na chłodniejszy dzień.

Fasolada – grecka zupa.

Bardzo popularna zupa kuchni greckiej. Jest idealna dla wegetarian a jej główne składniki to fasola i oliwa, dodaję się oczywiście warzywa.

Fasolada przepis.

Składniki (1 porcja):
  • Fasola mała – 45 g (3 łyżki)
  • Pomidory w puszce – 100 g (1/4 puszki)
  • Marchew – 25 g (1/2 małej sztuki)
  • Seler – 25 g (1 plaster)
  • Cebula – 15 g (1/4 małej sztuki)
  • Czosnek – 7 g (1 ząbek)
  • Ser typu greckiego – opcjonalnie
  • Przyprawy: pieprz, ostra papryka, kolendra/ pietruszka natka, majeranek
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin i ugotuj do miękkości.
2. Obierz i pokrój marchew oraz selera, dodaj do fasoli – ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy razem z pomidorami.
4. Całość zagotuj, dopraw do smaku.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

25 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Ewelina Tabaczar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.