25

Fasolada – tradycyjna grecka zupa z fasoli.

Pomimo tego że śniegu jak nie było tak nie ma to i tak ogrzać się można a nawet trzeba, dlatego polecam tą zupę na chłodniejszy dzień.

Fasolada – grecka zupa.

Bardzo popularna zupa kuchni greckiej. Jest idealna dla wegetarian a jej główne składniki to fasola i oliwa, dodaję się oczywiście warzywa.

Fasolada przepis.

Składniki (1 porcja):
  • Fasola mała – 45 g (3 łyżki)
  • Pomidory w puszce – 100 g (1/4 puszki)
  • Marchew – 25 g (1/2 małej sztuki)
  • Seler – 25 g (1 plaster)
  • Cebula – 15 g (1/4 małej sztuki)
  • Czosnek – 7 g (1 ząbek)
  • Ser typu greckiego – opcjonalnie
  • Przyprawy: pieprz, ostra papryka, kolendra/ pietruszka natka, majeranek
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin i ugotuj do miękkości.
2. Obierz i pokrój marchew oraz selera, dodaj do fasoli – ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy razem z pomidorami.
4. Całość zagotuj, dopraw do smaku.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

25 komentarzy

Skomentuj Ewelina Tabaczar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.