20

Krem z pomidorów z jogurtem greckim.

Przepis na krem z pomidorów jest znany, jednak nie mogło go zabraknąć w moim zestawieniu.

Świeże pomidory.

Tylko o tej porze roku tak pysznie smakuje ta zupa. Warto pokusić się o zakup większej ilości czerwonych, soczystych w tak atrakcyjnej cenie i przede wszystkim naszych pomidorów. Wystarczy połączyć z cebulą, czosnkiem a następnie zmiksować na gładki krem. Aby pozbyć się pestek przetrzeć przez sito i łyżkę dodać pysznego, gęstego jogurtu greckiego. Pycha!

Krem z pomidorów z jogurtem greckim przepis.

Czas: 15 minut , Porcje: 4 sztuk

1 sztuka: Energia – 55 kcal, Białka –  2 g, Tłuszcz – 4 g, Węglowodany – 6 g

Składniki:

  • Pomidory – 500 g (4 średnie sztuki)
  • Oliwa z oliwek – 12 g (1 łyżka)
  • Cebula – 25 g (1/2 małej sztuki)
  • Czosnek – 7 g (1 ząbek)
  • Jogurt grecki – 30 g (2 łyżki)
  • Pieprz, sól, natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję, szklę na oliwie. Dodaję posiekany czosnek.
  2. Pomidory parzę, ściągam skórkę, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do cebuli z czosnkiem i zagotowuję.
  3. Całość miksuję na krem, przecieram przez sito by pozbyć się pestek.
  4. Zabielam jogurtem greckim i doprawiam do smaku.

krem-z-pomidorow-z-jogurtem-greckim-1  krem-z-pomidorow-z-jogurtem-greckim-2  krem-z-pomidorow-z-jogurtem-greckim-3

20 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.