
Młoda kapusta z koperkiem.
Młoda kapusta z koperkiem to danie idealne aby przenieść nas do czasów dzieciństwa.
Smaki dzieciństwa.
Klasyczne danie, które o tej porze roku zajadamy ze smakiem. Przypomina nam dzieciństwo, beztroskie chwile i chodzenie boso po trawie na wsi. Młoda kapusta z koperkiem to danie, które dzisiaj przedstawiam, oczywiście z obliczoną wartością odżywczą. Ten przepis wykorzystuję także do przygotowania kurczaków według Juli Child.
Młoda kapusta z koperkiem przepis.
Czas: 90 minut , Porcje: 5
1 porcja: Energia – 102 kcal, Białka – 3 g, Tłuszcz – 4 g, Węglowodany – 16 g
Składniki (5 porcji):
- Młoda kapusta 500 g (1 mała główka)
- Koper ogrodowy 15 g (3 łyżki)
- Masło 15 g (3 płaskie łyżeczki)
- Cebula 30 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, czosnek
Wykonanie:
- Cebulę kroję w kostkę, szklę na maśle z dodatkiem zmielonego kminku.
- Kapustę szatkuję, dodaję do zeszklonej cebuli, zalewam odrobiną wody, duszę do miękkości przez około 15 minut.
- Siekam koper, dodaję pod koniec do kapusty. Doprawiam do smaku.
Moja babcia taką robi. Jest idealna! Do tego młode ziemniaki i w zasadzie nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne 🙂
Dokładnie Łukasz! Najprościej = najlepiej 🙂
Uwielbiam młodą kapustę gotowaną z koperkiem. On nadaje jej jeszcze lepszy smak. Czasami dodaję do tego jeszcze łyżkę przecieru pomidorowego.
O tak, a więcej wody i więcej przecieru = przepyszna zupa z kapusty 🙂
Uwielbiam młodą kapustę, mogłabym ją jeść i jeść 🙂
kukuleczki ja też uwielbiam – szkoda tylko że tak rzadko :/
Przepyszna kapustka. Moje smaki dzieciństwa <3
Futka, moje też, moje też 🙂