Zupa krem z cukinii z pestkami dyni.
Sezon na cukinię w pełni, dlatego zabieram się za przygotowanie pyszności właśnie z cukinii. Postanowiłam że w pierwszym przepisie cukinia ma pływać – powstała więc pyszna zupa krem z cukinii.
Składniki (ok. 2 – 3 porcje):
- 200 g (1 mała szt.) cukinii
- 100 g (1 duża szt.) ziemniaka
- 10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
- 25 g (1/2 małej szt.) cebuli
- 7 g (1 ząbek) czosnku
- 50 g (1/3 filiżanki) mleka 1,5% tłuszczu
- 20 g (2 płaskie łyżki) pestek dyni
- Przyprawy: szczypta soli, pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzewam w garnku oliwę, dodaję i rumienię posiekaną cebulę, czosnek.
2. Ziemniaka i cukinię kroję w kostkę, dodaję do cebuli ziemniaka, a po kilku minutach cukinię. Mieszam, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
3. Gdy cukinia i ziemniaki zmiękną miksuję zupę i w razie konieczności (gdy jest zbyt gęsta) zalewam odrobiną wrzątku lub dodaję mleka.
4. Doprawiam do smaku szczyptą soli i pieprzem.
5. Na suchej patelni rumienię pestki dyni (lub słonecznika) i posypuję gotową zupę.
A Ty jakie przygotowujesz dania z cukinią w roli głównej?
Wartości odżywcze (2 – 3 porcje):
Energia – 292 kcal, Białka – 10 g, Tłuszcze – 18 g, Węglowodany – 27 g