0

Zupa krem z cukinii z pestkami dyni.

Sezon na cukinię w pełni, dlatego zabieram się za przygotowanie pyszności właśnie z cukinii. Postanowiłam że w pierwszym przepisie cukinia ma pływać – powstała więc pyszna zupa krem z cukinii.

Składniki (ok. 2 – 3 porcje):

  • 200 g (1 mała szt.) cukinii
  • 100 g (1 duża szt.) ziemniaka
  • 10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
  • 25 g (1/2 małej szt.) cebuli
  • 7 g (1 ząbek) czosnku
  • 50 g (1/3 filiżanki) mleka 1,5% tłuszczu
  • 20 g (2 płaskie łyżki) pestek dyni
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprz

Wykonanie:

1. Rozgrzewam w garnku oliwę, dodaję i rumienię posiekaną cebulę, czosnek.
2. Ziemniaka i cukinię kroję w kostkę, dodaję do cebuli ziemniaka, a po kilku minutach cukinię. Mieszam, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
3. Gdy cukinia i ziemniaki zmiękną miksuję zupę i w razie konieczności (gdy jest zbyt gęsta) zalewam odrobiną wrzątku lub dodaję mleka.
4. Doprawiam do smaku szczyptą soli i pieprzem.
5. Na suchej patelni rumienię pestki dyni (lub słonecznika) i posypuję gotową zupę.
A Ty jakie przygotowujesz dania z cukinią w roli głównej?

Wartości odżywcze (2 – 3 porcje):

Energia – 292 kcal, Białka – 10 g, Tłuszcze – 18 g, Węglowodany – 27 g

 
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.