Zupa krem ziemniaczany z marchwią.
Składniki (2-3 porcje):
200 g (2 duże szt.) ziemniaków
150 g (1 średnia szt.) marchwi
25 g (1/2 małej szt.) cebuli
6 g (1 łyżeczka) masła klarowanego
Przyprawy: papryka ostra, imbir, pieprz, szczypta soli
Wykonanie:
1. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić w garnku na maśle.
2. Do cebuli dodać przypraw, dokładnie wymieszać, zalać wodą (ok. 1 szklanka)
3. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki,
dodać do wody, gotować do miękkości.
4. Gdy ziemniaki i marchew zmiękną, zmiksować. W razie potrzeby uzupełnić
przegotowaną wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy krem.
Wartość odżywcza (2-3 porcje):
Energia – 210 kcal, Białka – 4 g, Tłuszcze – 5,5 g, Węglowodany – 42 g