
Zupa na kefirze.
Napoje mleczne fermentowane według FAO/WHO to produkty otrzymane z mleka pełnego, całkowice lub częściowo odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku. Poddane są fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które fermentują laktozę. Zaliczane są tu: jogurt, kefir, mleko ukwaszone a także produkty mleczne nowej generacji. Dziś przedstawiam przepis z wykorzystaniem kefiru. Jest lekko kwaśny. Jeśli lubisz żurek, napewno ta zupa Ci mocno posmakuje.
Po co jeść kefir?
- zawiera probiotyki o uwodnionym zdrowotnym działaniu
- rzadziej niż mleko wywołuje uczulenia
- zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na wygląd skóry
- stymuluje układ odpornościowy
Zupa na kefirze przepis.
Czas: 25 minut , Porcje: 8
1 sztuka (bez jajka): Energia – 100 kcal, Białka – 5 g, Tłuszcz – 4 g, Węglowodany – 10,5 g
Składniki:
- 1 l kefiru
- 1/2 l wywaru z jarzyn
- 45 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
- 50 g (1 mała sztuka) cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kminek, pieprz, sól, lubczyk, pietruszka
Wykonanie:
- Zagotować wywar z jarzyn. (Jarzyny wyciągnąć, np. do sałatki).
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie.
- Kefir połączyć z mąką, przećiśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i ziołami. Wlać do wywaru warzywnego. Zagotować, cały czas mieszając.
- Dodać zeszkloną cebulę.
Opcja podania: z jajkiem lub ubitymi ziemniakami.
Literatura:
Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 722-729