Napoje mleczne fermentowane według FAO/WHO to produkty otrzymane z mleka pełnego, całkowice lub częściowo odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku. Poddane są fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które fermentują laktozę. Zaliczane są tu: jogurt, kefir, mleko ukwaszone a także produkty mleczne nowej generacji. Dziś przedstawiam przepis z wykorzystaniem kefiru. Jest lekko kwaśny. Jeśli lubisz żurek, napewno ta zupa Ci mocno posmakuje.

Po co jeść kefir?

  • zawiera probiotyki o uwodnionym zdrowotnym działaniu
  • rzadziej niż mleko wywołuje uczulenia
  • zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na wygląd skóry
  • stymuluje układ odpornościowy

Zupa na kefirze przepis.

Czas: 25 minut , Porcje: 8

1 sztuka (bez jajka): Energia – 100 kcal, Białka –  5 g, Tłuszcz – 4 g, Węglowodany – 10,5 g

Składniki:

  • 1 l kefiru
  • 1/2 l wywaru z jarzyn
  • 45 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
  • 50 g (1 mała sztuka) cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kminek, pieprz, sól, lubczyk, pietruszka

Wykonanie:

  1. Zagotować wywar z jarzyn. (Jarzyny wyciągnąć, np. do sałatki).
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie.
  3. Kefir połączyć z mąką, przećiśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i ziołami. Wlać do wywaru warzywnego. Zagotować, cały czas mieszając.
  4. Dodać zeszkloną cebulę.

 

Opcja podania: z jajkiem lub ubitymi ziemniakami.

Literatura:

Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 722-729