14

Zupa na maślance.

Pyszna staropolska zupa, którą spróbuj przygotować w najbliższych dniach. Jest pyszna, sycąca i pachnąca kminkiem. Uwielbiam taką dietę.

Maślanka – dobry produkt w diecie.

To naturalny, mleczny napój fermentowany. Jest to produkt uboczny powstały w wyniku zmaślania śmietany w procesie przemysłowej produkcji masła. Aby maślanka nadawała się do picia musi zostać poddana homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Ukwaszenie śmietanki następuje w związku z działaniem bakterii mlekowych, takich jak Lactococcus Lactis, Lactococcus Cremoris, Lactococcus Diacetalis.

Zalewajka na maślance z Sanoka.

Oczywiście jak tylko lubisz maślankę, nie widzę problemu aby dołączać ją do menu. Maślanka i kefir to produkty, która zawierają żywe kultury bakterii, cenne dla naszych jelit. Śmiało więc użyj dziś maślanki w takiej opcji, jaką podaję poniżej. Zupę w takiej postaci jadłam będąc w Sanoku, koniecznie musiałam powtórzyć ten przepis. Jeśli chcesz możesz także skorzystać z przepisu na zupę na kefirze.

 Zupa na maślance przepis.

Czas: 20 min , Porcje: 6 

1 porcja: Energia –  100 kcal, Białka –  7 g, Tłuszcz – 1 g, Węglowodany –  16 g

Składniki:

  • Maślanka – 1 litr
  • Wywar warzywny – 500 ml
  • Mąka pszenna – 45 g (3 łyżki)
  • Przyprawy: kminek, kurkuma, majeranek, cebulka dymka, pieprz.
  • Ziemniaki – jako dodatek (ubite)

Wykonanie:

  1. Maślankę wlać do wywaru, zagotować z dodatkiem mąki (uważać aby nie przypalić).
  2. Dodać przyprawy.
  3. Ziemniaki obrać, ugotować, ubić, Zjeść z zupą.

Gotuj z dietetykiem

SONY DSC

SONY DSC

 

14 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Ewelina Tabaczar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.