8

Zupa fasolowa.

Propozycja na zimową/ świąteczną zupę z fasolą Jaś w dzisiejszym wpisie. Uwielbiam tą zupę (zresztą jak każdą! ;). Jak będę robić ją następnym razem, pokażę drugą wersję (z kluseczkami) – taka opcja to wspomnienie z dzieciństwa.

Zupa fasolowa przepis.

Czas: 40 minut , Porcje: 1

1 sztuka: Energia – 190 kcal, Białko –  12 g, Tłuszcz – 1 g, Węglowodany – 38 g

Składniki:
  • Fasola Jaś – 60 g (1/4 szklanki)
  • Marchew – 50 g (1 mała sztuka)
  • Cebula – 25 g (1/2 małej sztuki)
  • Mąka orkiszowa – 3 g (1/2 łyżeczki) – opcjonalnie, ja w ogóle nie dodaję mąki
  • Przyprawy: majeranek, pieprz, pietruszka natka, sól – szczypta
Wykonanie:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie gotować do miękkości (w razie potrzeby dolewać wody). Możesz moczyć krócej w gorącej wodzie.
2. Marchew i cebulę pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać do fasoli w połowie gotowania i również ugotować.
3. Zupę zagęścić mąką połączoną z wywarem z zupy i dodać przyprawy.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 
 

8 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Marzena Szkodzińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.