Dietetyczne warsztaty kulinarne w Rzeszowie.
W tym roku ruszyła kolejna już edycja Dietetycznych Warsztatów Kulinarnych! Tak jak i we wcześniejszym roku, tak i w tym, dietetyk kliniczny Ewelina Tabaczar odpowiedzialna jest za przygotowanie merytoryczne i prowadzenie warsztatów, które odbywają się w siedzibie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Rzeszowie. Całe przedsięwzięcie współfinansowane jest z Urzędu Miasta Rzeszowa, a organizacją i koordynacją zajął się prezes Stowarzyszenia Diabetyków w Rzeszowie – pan Andrzej Mielcarek
Dietetyczne warsztaty kulinarne odbywają się praktycznie w każdy czwartek w miesiącach lipiec, sierpień oraz wrzesień. Każdy warsztat trwa po trzy godziny. Podczas tych spotkań praca odbywa się w grupach 5-cio osobowych, na których przygotowywane są trzy dania: zupa, II danie i deser. Oczywiście wszystkie dania są pełnowartościowe, komponowane z sezonowych warzyw i owoców, z dodatkiem cennego białka, a desery bez dodatku cukru – przy cukrzycy jest to niezwykle ważne. Zazwyczaj trzy dania komponowane są na ok. 700 kcal i nie przekraczają 6 WW. Jeśli porcja wyda się zbyt duża każdy uczestnik może zabrać posiłek w pudełku na wynos.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych otrzymują wydrukowane menu, przygotowane przez dietetyka klinicznego z podaniem ilości kcal, białka, tłuszczy, węglowodanów oraz wymienników węglowodanowych w przeliczeniu na jedną osobę. Wszystkie przepisy omawiane są krok po kroku z uwzględnieniem ewentualnych nietolerancji pokarmowych czy alergii, a następnie uczestnicy przystępują do przygotowywania dań. Każda osoba odpowiedzialna jest za daną sekcję jeśli chodzi o przyrządzenie posiłków z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności: mycie warzyw i owoców, mycie, krojenie i obróbka termiczna mięsa, przygotowywanie nabiału itp. Na koniec warsztatów uczestnicy siadają przy stole i zajadają przepyszne dania.
W tym roku dietetyk kliniczny Ewelina Tabaczar opracowała kilka pozycji w menu, m. in: zupa krem z cukinii z chipsem z szynki, zupa krem ze świeżych pomidorów z kleksem z jogurtu greckiego i świeżą bazylią, carpaccio z buraka na rukoli z serem kozim i sosem winegret, sałatka z indykiem, parmezanem i majonezem białkowym, a z deserów mus z sera z duszoną w cynamonie gruszką i liofilizowanymi malinami oraz hit warsztatów – trzywarstwowy deser z sosu czekoladowego, skyru
i owoców leśnych.
Głównym założeniem tych spotkań jest aktywizacja osób w wieku senioralnym oraz ich integracja, co poprzez liczne spotkania przy stole na pewno udało się osiągnąć.