0

Deser z kaszy manny z polewą czekoladową.

Deser z kaszy manny z polewą czekoladową – przepis.

Deser z kaszy manny z polewą czekoladową

Czas: 15 minut + czas chłodzenia Porcje: 2

1 porcja: Energia – 250 kcal, Białka –  7 g, Tłuszcz – 9 g, Węglowodany – 36 g

Składniki:

  • 4 łyżki (50 g) kaszy manny
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 płaska łyżka (12 g) miodu
  • 1 łyżeczka (6 g) masła
  • 20g czekolady gorzkiej
  • opcjonalnie: jabłko duszone z cynamonem

Wykonanie:

  1. Zagotować pół szklanki mleka, pozostałą ilość mleka dokładnie wymieszać z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodać kaszę mannę i ugotować a następnie przestudzić, połączyć z masłem i miodem. Ułożyć w foremce.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odrobinę schłodzić a następnie polać na kaszę mannę.
  3. Cały deser schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.