
Deser z kaszy manny z polewą czekoladową.
Deser z kaszy manny z polewą czekoladową – przepis.

Czas: 15 minut + czas chłodzenia Porcje: 2
1 porcja: Energia – 250 kcal, Białka – 7 g, Tłuszcz – 9 g, Węglowodany – 36 g
Składniki:
- 4 łyżki (50 g) kaszy manny
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 płaska łyżka (12 g) miodu
- 1 łyżeczka (6 g) masła
- 20g czekolady gorzkiej
- opcjonalnie: jabłko duszone z cynamonem
Wykonanie:
- Zagotować pół szklanki mleka, pozostałą ilość mleka dokładnie wymieszać z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodać kaszę mannę i ugotować a następnie przestudzić, połączyć z masłem i miodem. Ułożyć w foremce.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odrobinę schłodzić a następnie polać na kaszę mannę.
- Cały deser schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).