Orzechowe ciasteczka.
Słodycze w jadłospisach moich klientów pojawiają się jak tylko przychodzi na to chęć. Oczywiście aby nie zjadać pustych kalorii z cukru zawsze staram się aby słodycze na diecie wnosiły jakąś wartość odżywczą. Dzisiaj proponuję dodatek orzechów, które uzupełnią menu w cenne kwasy tłuszczowe.
Bardzo kaloryczne orzechy na diecie.
To fakt, orzechy są produktem bardzo kalorycznym, a kaloryczność ta pochodzi głównie z tłuszczu. Pamiętać jednak musimy że są to cenne kwasy tłuszczowe dla naszego zdrowia. Ponadto orzechy to także źródło białka roślinnego. Więc bez obaw garść orzechów w ciągu dnia możemy zjeść – to dobra przekąska na diecie!
Wartość odżywcza przykładowych orzechów i nasion (w 100 g)*
Nazwa produktu | Ilość | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
Orzechy arachidowe [g] | 100 | 560 | 26 | 46 | 19 |
Orzech kokosowy [g] | 100 | 335 | 3 | 33 | 15 |
Orzechy laskowe [g] | 100 | 640 | 14 | 63 | 15 |
Orzechy pistacjowe [g] | 100 | 589 | 20 | 48 | 25 |
Orzechy włoskie [g] | 100 | 645 | 16 | 60 | 18 |
Migdały [g] | 100 | 572 | 20 | 52 | 20 |
Sezam, nasiona [g] | 100 | 632 | 23 | 60 | 10 |
*produkt jadalny/ bez łupinki
Masło orzechowe – produkt na topie.
Masło orzechowe króluje wśród osób odchudzających się, często uprawiających aktywność fizyczną. Nie dziwię się, gdyż jest to dobry produkt i cenne źródło kwasów tłuszczowych, pod warunkiem że nie dodano do niego ogromnych ilości cukru.
Orzechowe ciasteczka przepis.
Czas: 15 min , Porcje: 50
1 porcja: Energia – 50 kcal, Białka – 1 g, Tłuszcz – 3 g, Węglowodany – 6 g
Składniki:
- Mąka kukurydziana – 200 g (1/5 opakowania)
- Mąka orzechowa/ zmielone orzechy – 100 g
- Olej rzepakowy – 100 ml
- Siemię lniane – 30 g (2 łyżki)
- Cukier dark muscovado – 50 g (4 łyżki)
- Woda ok. 15 ml (1-2 łyżki)
Wykonanie:
- Mąki łączę przy pomocy łyżki z siemieniem lnianym, cukrem i olejem.
- Całość wyrabiam palcami (konsystencja mokrego piasku).
- Nabieram łyżką porcję i w dłoniach ściskam ciasto formując wielkość i kształt jaki mi się podoba.
- Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem/ folią do pieczenia.
- Piekę 20 – 25 min. w temperaturze. 175 stopni.
Bibliografia:
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i gotowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012
Bardzo apetyczne ciasteczka 🙂
To jest kaloryczność w 100 g? Zawsze myślałam że włoskie są bardziej kaloryczne
Aśka dane dotyczyły tzw. produktu rynkowego, zmieniam aby było łatwiej odczytać dane na tzw. produkt jadalny (czyli bez łupki/ skórki/ ogryzka itp)
Super, że bez masła! Z chęcią wypróbuję, bo orzechowe to moje ulubione 🙂
Jud jak najbardziej próbuj! 🙂
Zdrowo, smacznie i pysznie czyli tak, jak lubimy najbardziej! 🙂 Dzięki za przepis!
O tak, musi być pysznie i zdrowo! Dziękuję Marta.