7

Orzechowe ciasteczka.

Słodycze w jadłospisach moich klientów pojawiają się jak tylko przychodzi na to chęć. Oczywiście aby nie zjadać pustych kalorii z cukru zawsze staram się aby słodycze na diecie wnosiły jakąś wartość odżywczą. Dzisiaj proponuję dodatek orzechów, które uzupełnią menu w cenne kwasy tłuszczowe.

Bardzo kaloryczne orzechy na diecie.

To fakt, orzechy są produktem bardzo kalorycznym, a kaloryczność ta pochodzi głównie z tłuszczu. Pamiętać jednak musimy że są to cenne kwasy tłuszczowe dla naszego zdrowia. Ponadto orzechy to także źródło białka roślinnego. Więc bez obaw garść orzechów w ciągu dnia możemy zjeść – to dobra przekąska na diecie!

Wartość odżywcza przykładowych orzechów i nasion (w 100 g)*

Nazwa produktu Ilość Energia Białko Tłuszcz Węglowodany
Orzechy arachidowe [g] 100 560 26 46 19
Orzech kokosowy [g] 100 335 3 33 15
Orzechy laskowe [g] 100 640 14 63 15
Orzechy pistacjowe [g] 100 589 20 48 25
Orzechy włoskie [g] 100 645 16 60 18
Migdały [g] 100 572 20 52 20
Sezam, nasiona [g] 100 632 23 60 10

*produkt jadalny/ bez łupinki

Masło orzechowe – produkt na topie.

Masło orzechowe króluje wśród osób odchudzających się, często uprawiających aktywność fizyczną. Nie dziwię się, gdyż jest to dobry produkt i cenne źródło kwasów tłuszczowych, pod warunkiem że nie dodano do niego ogromnych ilości cukru.

Orzechowe ciasteczka przepis.

Czas: 15 min , Porcje: 50

1 porcja: Energia –  50 kcal, Białka –  1 g, Tłuszcz – 3 g, Węglowodany –  6 g

Składniki:
  • Mąka kukurydziana – 200 g (1/5 opakowania)
  • Mąka orzechowa/ zmielone orzechy – 100 g
  • Olej rzepakowy – 100 ml
  • Siemię lniane – 30 g (2 łyżki)
  • Cukier dark muscovado – 50 g (4 łyżki)
  • Woda ok. 15 ml (1-2 łyżki)
Wykonanie:
  1. Mąki łączę przy pomocy łyżki z siemieniem lnianym, cukrem i olejem.
  2. Całość wyrabiam palcami (konsystencja mokrego piasku).
  3. Nabieram łyżką porcję i w dłoniach ściskam ciasto formując wielkość i kształt jaki mi się podoba.
  4. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem/ folią do pieczenia.
  5. Piekę 20 – 25 min. w temperaturze. 175 stopni.

Bibliografia:

Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i gotowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012

7 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.