2

Fit szarlotka żytnia.

Dobrze jeśli nasza dieta o obniżonej kaloryczności jest prawidłowo zbilansowana i od czasu do czasu zawiera jakąś słodycz. Jeśli pojawiają się ciekawe przepisy na diecie wówczas jesteśmy w stanie dłużej na niej wytzymać i tym samym osiągnąć lepsze rezultaty w redukcji masy ciała. Słodycze jak najbardziej mogą się pojawić w jadłospisie, jednak warto przygotować je samodzielnie lub wybrać takie z dobrym składem. W dniu dzisiejszym zapraszam do zapoznania się z przepisem na fit szarlotkę żytnią. Fit bo nie ma w niej cukru ale i tak jest słodka. Zastanawiam się czy kiedyś jadłam pyszniejszą szarlotkę niż tą zrobioną z mąki żytniej…PYCHA!

Fit szarlotka żytnia przepis.

Czas: 30 minut + czas pieczenia, Porcje: 12 (duża tortownica)

1 porcja: Energia – 205 kcal, Białka –  3 g, Tłuszcz – 11 g, Węglowodany – 27 g

Składniki:

  • 3 szklanki (300 g) mąki żytniej
  • 3/4 kostki (150 g) masła
  • 1 sztuka (50 g) jajka
  • 1 łyżka (15 g) miodu
  • 6-7 sztuk (1 kg) jabłek
  • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (3 g) cynamonu

Wykonanie:

  1. Pokrój w kostkę zimne masło z dodatkiem mąki, cynamonu i proszku do pieczenia. Dodaj jajko, miód i szybko zagnieć ciasto. Przedziel nożem na pół, zawiń w papier i wstaw do lodówki lub zamrażalki na kilka minut.
  2.  W tym czasie ustaw piekarnik na 180 st. C, obierz i zetrzyj na dużych oczkach jabłka.
  3. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i ułóż równo na dnie tortownicy przy pomocy dłoni (lub rozwałkuj ciasto), ponacinaj widelcem i upiecz ok. 10 min.
  4. Na upieczony spód ułoż równo starte jabłka, a na wierzch zetrzyj na grubych oczkach drugą część ciasta.
  5. Ciasto piecz ok. 40 minut.

2 komentarze

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.