Fit tarta z twarogiem/ Z jabłkami.
Fit tarta bo zamiast sera mascarpone ułyłam sera twarogowego obniżając kaloryczność tej tarty o 1500 kcal!.
Fit tarta z twarogiem i jabłkami przepis.
Czas: 90 minut , Porcje: 10
1 sztuka: Energia – 330 kcal, Białko – 13 g, Tłuszcz – 16 g, Węglowodany – 35 g
Składniki (10 porcji):
Ciasto:
- 150 g (3/4 kostki) masła
- 250 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej
- 50 g (1 sztuka) jajka
- 5 g (1 łyżeczka) cukru muskovado
Na masę:
- 500 g (1 opakowanie) sera twarogowego zmielonego
- 50 g (4 łyżki cukru muscovado)
- 50 g (1 sztuka) jajka
- 300 g (2 średnie sztuki) jabłek
- cynamon
Wykonanie:
- Zimne masło, mąkę i jajko łączę drewnianą łyżką w misce, a następnie szybko zagniatam.
- Formę wykładam papierem do zapiekania i układam rozwałkowane ciasto. Nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na 15 minut.
- Wyciągam ciasto z lodówki, obciążam grochem i piekę przez 15 minut w 200 st. C.
- Ser twarogowy łączę dokładnie z cukrem muscovado i jajkiem, wlewam na tartę i zapiekam 20-30 minut w 180 st. C.
- Jabłka ścieram na tarce na dużych oczkach, duszę z dodatkiem cynamonu, przekładam na upieczoną tartę. Można zapiec jeszcze 10-15 minut.
Slinka cieknie 🙂
Piękna, taka lekka 🙂
Kocham takie wypieki, a jeszcze jak zdrowe to już zupełnie. 🙂
Dzięki dziewczyny 🙂
Samo fit w tytule już mi się podoba 🙂 Tarta wygląda bajecznie! 🙂
wygląda zabójczo 🙂
Można próbować 🙂
Też już mam ochotę 😉
Mniam. Ale pysznie wygląda 🙂
Wygląda smakowicie i brzmi bardzo prosto 🙂