Jaglanka kokosowa z pomarańczą.
Kasza jaglana ostatnio u mnie króluje. Kilka potraw już przygotowałam i nie zamierzam przestać. To fakt jaglanka wróciła na dobre na nasze stoły.
Kasza podczas odchudzania.
Wielu osobom, którym pomagam schudnąć poprzez stosowanie opracowanego w moim gabinecie dietetycznym Planu Żywieniowego, właśnie ten przepis przekonał do częstszego spożywania kaszy jaglanej. Podczas przeprowadzania wywiadu dietetycznego z klientem poznaję jego preferencje smakowe i często zdarza się że nie zjadał dotychczas kaszy bo z domu wyniósł częstsze zjadanie ziemniaków do obiadu. Nie mam nic do ziemniaków, jednak staram się aby dieta była urozmaicona stąd też wiele przepisów z wykorzystaniem kaszy. Kasza bowiem dostarczy cennych witamin i błonnika pokarmowego, tak cennego podczas odchudzania gdyż zapewnia sytość na dłużej a my nie odczuwamy szybko głodu.
Jaglanka kokosowa z pomarańczą przepis.
Czas: 20 min , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 475 kcal, Białka – 16 g, Tłuszcz – 15 g, Węglowodany – 75 g
Składniki:
- Kasza jaglana – 50 g (4 łyżki)
- Mleko 1,5% tłuszczu – 250 g (1 szklanka)
- Pomarańcza – 130 g (1 mała sztuka)
- Wiórki kokosowe – 15 g (1 łyżka)
- Miód – 15 g (1 łyżka)
- Cukier z prawdziwą wanilią – 6 g (1 łyżeczka) – możesz pominąć
Wykonanie:
1. Kaszę gotuję na mleku z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią do momentu aż wpije połowę mleka, od czasu do czasu mieszając.
2. Wiórki kokosowe rumienię na pomarańczowy kolor – uwaga aby nie przypalić!
3. Ugotowaną kaszę zdejmuję z palnika, łączę z wiórkami kokosowymi i miodem.
4. Część pomarańczy kroję, część wyciskam do jaglanki.
musi to być naprawdę pyszne!
Wygląda świetnie 🙂 i zdrowo! U nas niestety dzisiaj niezdrowo, bo o cheatdayu i mikołajkowym obżarstwie 🙂
Fajnie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje 😀
Oj, smacznie, smacznie 🙂
Super 🙂 i smacznego!
Też przepadam.
Bardzo pysznie i zdrowo 🙂
Dla takiego śniadanka warto wstawać! Jutro robię 🙂
jaglanka na słodko to jest to!