9

Jaglanka kokosowa z pomarańczą.

Kasza jaglana ostatnio u mnie króluje. Kilka potraw już przygotowałam i nie zamierzam przestać. To fakt jaglanka wróciła na dobre na nasze stoły.

Kasza podczas odchudzania.

Wielu osobom, którym pomagam schudnąć poprzez stosowanie opracowanego w moim gabinecie dietetycznym Planu Żywieniowego, właśnie ten przepis przekonał do częstszego spożywania kaszy jaglanej. Podczas przeprowadzania wywiadu dietetycznego z klientem poznaję jego preferencje smakowe i często zdarza się że nie zjadał dotychczas kaszy bo z domu wyniósł częstsze zjadanie ziemniaków do obiadu. Nie mam nic do ziemniaków, jednak staram się aby dieta była urozmaicona stąd też wiele przepisów z wykorzystaniem kaszy. Kasza bowiem dostarczy cennych witamin i błonnika pokarmowego, tak cennego podczas odchudzania gdyż zapewnia sytość na dłużej a my nie odczuwamy szybko głodu.

Jaglanka kokosowa z pomarańczą przepis.

Czas: 20 min , Porcje: 1

1 sztuka: Energia – 475 kcal, Białka –  16 g, Tłuszcz – 15 g, Węglowodany – 75 g

Składniki:
  • Kasza jaglana – 50 g (4 łyżki)
  • Mleko 1,5% tłuszczu – 250 g (1 szklanka)
  • Pomarańcza – 130 g (1 mała sztuka)
  • Wiórki kokosowe – 15 g (1 łyżka)
  • Miód – 15 g (1 łyżka)
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 6 g (1 łyżeczka) – możesz pominąć
Wykonanie:
1. Kaszę gotuję na mleku z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią do momentu aż wpije połowę mleka, od czasu do czasu mieszając.
2. Wiórki kokosowe rumienię na pomarańczowy kolor – uwaga aby nie przypalić!
3. Ugotowaną kaszę zdejmuję z palnika, łączę z wiórkami kokosowymi i miodem.
4. Część pomarańczy kroję, część wyciskam do jaglanki.
 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

9 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.