Zdrowsza drożdżówka – ze śliwkami.
Drożdżówki przygotowane w domu to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy.
Smaki dzieciństwa.
Tym przepisem przypomniałam sobie zajęcia z … techniki w szkole podstawowej. Na początku uczyłyśmy się szyć fartuszki a następnie przygotowałyśmy w nich różne “frykasy” 😉 Jednym z nich były właśnie te drożdżówki z dzisiejszego wpisu, który dodaję do akcji “Zdrowsza drożdżówka”. Nauczyciel dzielił nas na kilka grup: jedna mieszanie składników, druga – wyrabianie ciasta, trzecia – krojenie śliwek a kolejna grupa piekła. Na przerwie ostatnia grupa dostawała tacę z tymi drożdżówkami i sprzedawała je innym uczniom – to były czasy… Produkty zrobione na miejscu, jeszcze ciepłe!
Drożdżówka ze śliwkami przepis.
Czas: 2 godz. , Porcje/ ciasto: 12 sztuk, Porcje/ nadzienie: 2 sztuki
1 porcja: Energia – 188 kcal, Białka – 6 g, Tłuszcz – 2 g, Węglowodany – 24 g
Składniki:
Nadzienie:
- Śliwki – 100 g (5-6 sztuk)
Pięknie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂
Śliwka sprawdzi sie w każdym wypieku! Drożdżówki idealne, pięknie wyglądają i smakują obłędnie!
Nika co racja to racja. Śliwka w cieście dobra rzecz! 🙂
ja również pamiętam bardziej sałatki 🙂 drożdżówki znakomite 🙂
Dzięki Anna, widocznie każdy robił coś innego 🙂 Ale to fajnie – już wtedy “cudowałyśmy” z daniami 😉
Świetne drożdżóweczki 😀 My na technice w podstawówce robiliśmy sałatki 😀
Sałatki też, ale poza tym: zupę i drugie danie składające się z ziemniaków i schabowego w panierce – to był czad, takie małe kuchareczki! 😉