Lunch box – Sałatka z brokułów.
W przygotowywaniu swojego menu często korzystam z przepisów, które otrzymują ode mnie moi klienci, tak aby jadłospisy które są przeznaczone dla Nich były smaczne i żeby dieta nie była nudna. A jak to sprawdzić najlepiej jak nie na sobie!
Inspiracje do jadłospisów dla klientów gabinetu dietetycznego.
W ciągu tygodnia opracowuję jadłospisy dla swoich klientów natomiast w sobotę po pracy lub w niedzielę przygotowuję menu dla siebie. Szukam inspiracji na nowe dania zarówno w książkach kucharskich, jakie posiadam, filmach z kuchnią w tle oraz w internecie. Patrzę na dania, które mogę zmodyfikować, odchudzić lub skrócić czas ich przygotowania bo to jest bardzo ważny punkt podczas opracowywania diety. Moi klienci muszą mieć posiłki, które nie są skomplikowane i można je przygotować w krótkim czasie.
Sałatka z brokułów przepis.
Składniki (1 porcja):
- Brokuły – 150 g (1/3 sztuki)
- Pieczarki – 30 g (2 średnie szt.)
- Szynka z indyka – 15 g (1 plaster)
- Kukurydza konserwowa – 50 g (3 łyżki)
- Jaja kurze – 50 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta soli
Wykonanie:
1. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować aby pozostały jędrne i nie straciły koloru.
2. Pieczarki pokroić na ćwiartki, zrumienić na oliwie z dodatkiem pieprzu ziołowego.
3. Szynkę pokroić w kostkę.
4. Jajo ugotować na twardo.
5. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem.
Wartość odżywcza:
Ten przepis wziął udział w akcji:
O fajnie, bardzo się cieszę 🙂
Świetna kompozycja! Uwielbiam brokuły, na pewno skorzystam z tego przepisu 🙂
O dzięki Zuzanna, jednak przyznam że nie zjem wszystkiego. Przykładowo nad wątróbką musiałabym się zastanowić 😉
Fajnie, że testujesz przepisy na sobie 🙂
Uwielbiam dodatek brokułów. 🙂
Robi się szybko: jedynie gotujesz brokuł i jajko i łączysz z resztą składników. A w pracy pychotka posiłek 🙂
super pomysł na lunch 🙂
A i owszem 🙂
Smacznie 🙂