9

Lunch box – Sałatka z brokułów.

W przygotowywaniu swojego menu często korzystam z przepisów, które otrzymują ode mnie moi klienci, tak aby jadłospisy które są przeznaczone dla Nich były smaczne i żeby dieta nie była nudna. A jak to sprawdzić najlepiej jak nie na sobie!

Inspiracje do jadłospisów dla klientów gabinetu dietetycznego.

W ciągu tygodnia opracowuję jadłospisy dla swoich klientów natomiast w sobotę po pracy lub w niedzielę przygotowuję menu dla siebie. Szukam inspiracji na nowe dania zarówno w książkach kucharskich, jakie posiadam, filmach z kuchnią w tle oraz w internecie. Patrzę na dania, które mogę zmodyfikować, odchudzić lub skrócić czas ich przygotowania bo to jest bardzo ważny punkt podczas opracowywania diety. Moi klienci muszą mieć posiłki, które nie są skomplikowane i można je przygotować w krótkim czasie.
 

Sałatka z brokułów przepis.

Składniki (1 porcja):
  • Brokuły – 150 g (1/3 sztuki)
  • Pieczarki – 30 g (2 średnie szt.)
  • Szynka z indyka – 15 g (1 plaster)
  • Kukurydza konserwowa – 50 g (3 łyżki)
  • Jaja kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 30 g (2 łyżki)
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta soli
Wykonanie:
1. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować aby pozostały jędrne i nie straciły koloru.
2. Pieczarki pokroić na ćwiartki, zrumienić na oliwie z dodatkiem pieprzu ziołowego.
3. Szynkę pokroić w kostkę.
4. Jajo ugotować na twardo.
5. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem. 
 
 
 
 
 
 
Wartość odżywcza:
 
 
Ten przepis wziął udział w akcji:
 
Grzyby i warzywa jesienne. 2015

9 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.