
Lunch box – Sałatka z buraków.
Nie lubię marnowania jedzenia, stąd też dzisiejszy prosty i szybki przepis na tą sałatkę. Robiłam barszcz czerwony na burakach, które następnie pokroiłam, dodałam kilka dodatków i już. Lunch do pracy gotowy, dorzuć jeszcze tylko dwa-trzy wafle ryżowe 🙂
Sałatka z buraków przepis.
Czas: 5 minut , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 150 kcal, Białko – 6 g, Tłuszcz – 2 g, Węglowodany – 34 g
Składniki (1 porcja):
- Buraki – 200 g (1 duża sztuka)
- Jabłko – 150 g (1 średnia sztuka)
- Cebula – 50 g (1 mała sztuka)
- Jogurt naturalny – 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy: kminek, pieprz czarny, sól – szczypta
Wykonanie:
- Ugotuj buraki, pokrój w kostkę. Połącz z pokrojoną cebulą i jabłkiem.
- Do sałatki dodaj jogurt. Całość przypraw do smaku.
O tak, z tą skórką świetny pomysł!
Też nie lubie wyrzucania jedzenia, dlatego m.in recyklinguję skórkę pomarańczową 🙂 i potem mam naturalny aromat do ciast 🙂
Z tym burakiem to też fajny pomysł 🙂