15

Tarta z pomidorami i serem Feta.

Cudownie dostać koszyczek słodkich, ledwo co zebranych pomidorków koktajlowych. Uwielbiam takie podarunki 😉 Poza tym, że pomidorki chrupałam przy każdym posiłku to jeszcze postanowiłam wykorzystać je do tarty.

Pomysł na tartę.

Podczas przygotowywania tarty nie wysilam się zbytnio ze składnikami. Jest to danie, do którego komponuje farsz z produktów dostępnych w lodówce. Tym razem do połączenia pomidorków dodałam ser typu Feta. Pomidorki otrzymałam z „domowej plantacji” 😉

Składniki (na 6 porcji):

Na ciasto:

  • Masło extra – 150 g (3/4 kostki)
  • Mąka pszenna typ 550 – 250 g (1,5 szklanki)
  • Jajo kurze całe – 50 g (1 sztuka)
  • Sól – szczypta
  • (groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na farsz:

  • Jajo kurze całe – 100 g (2 sztuki)
  • Ser typu Feta – 200 g (3/4 kostki)
  • Pomidory koktajlowe – 250 g (kilkanaście sztuk)
  • Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka

Wykonanie:

Ciasto:

1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.

2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki na 10 – 15 minut.

3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Farsz:

1. Jaja wbijam do miski, ser Feta wkrawam do jajek, dodaje zioła i łączę składniki.

2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.

4. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach C.

Wartość odżywcza:
Ten przepis wziął udział w akcji:
              
                                                Link do akcji: Warzywapsiankowate

15 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.