Tarta z pomidorami i szynką.
Tarty królują. Są proste i szybkie w wykonaniu, więc zrobiłam i ja!
Tarta z pomidorami i szynką przepis.
Składniki (na 6 porcji):
Na ciasto:
- Masło extra – 130 g (ok. 3/4 kostki)
- Mąka pszenna typ 550 – 230 g (1,3 szklanki)
- Jajo kurze całe – 50 g (1 sztuka)
- Sól – szczypta
- (groch, fasola do obciążenia ciasta)
Na farsz:
- Jajo kurze całe – 100 g (2 sztuki)
- Ser żółty pełnotłusty (np. Edamski, Gouda) – 50 g (3 łyżki)
- Pomidory – 300 g (kilkanaście sztuk)
- Szynka z indyka – 100 g (6 plastrów)
- Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka, pieprz ziołowy, pomidory suszone
Wykonanie:
Ciasto:
- Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
- Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki na 10 – 15 minut.
- Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.
Farsz:
- Jaja wbijam do miski, ser żółty ścieram do jajek, dodaje pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę, zioła i łączę składniki.
- Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
- Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach C.
Pychota! 🙂
Pyszności, palce lizać ! 🙂
Oj, pycha, pycha 🙂
Prezentuje się to niezwykle smakowicie, a do tego jakie zdrowe!