Wege burger z fasoli.
Wegetarianizm staje się coraz popularniejszy. Z roku na rok coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa z uwagi na względy etyczne czy zdrowotne. Jako że wyeliminowanie mięsa wiąże się z obniżeniem spożycia z dietą białka i składników mineralnych czy witamin, bardzo ważne jest aby nauczyć się wprowadzać roślinne zamienniki. Dobrze skomponowana dieta, bazująca na roślinnym źródle białka i uzupełniona w odpowiednią suplementacje wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Dlatego też dzisiaj zapraszam Cię do zapoznania się z tym daniem wegetariańskim, który możesz dodać do swojej bazy przepisów i raz na jakiś czas przygotować. Jest niezwykle szybki i prosty w wykonaniu.
Wege burger z fasoli.
Czas: 5 minut, Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 206 kcal, Białko – 14 g, Tłuszcz – 6 g, Węglowodany – 37 g
Składniki:
- 200 g (1/2 puszki) odsączonej fasoli czerwonej konserwowej
- 100 g (1/3 sztuki) papryki
- 7 g (1 ząbek) czosnku
- 6 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy (pieprz, pietruszka, kminek)
Wykonanie:
- Fasolę odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem.
- Paprykę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Składniki połaczyć z przyprawami, uformować burgera przy pomocy mokrych dłoni i usmażyć krótko z obu stron na oleju/ oliwie.