
Zupa krem z dyni
Kiedyś nie jadło się tak często dyni jak to jest w chwili obecnej. Coraz częściej sięgamy po nią i kombinujemy jakie pyszne danie stworzyć. A że dynia ma mało kalorii i cenny dla naszego zdrowia beta-karoten zdecydowanie będę ją polecać wszystkim, a zwłaszcza tym na diecie odchudzającej. Ja już zachomikowałam nasiona i będę mieć swoją własnoręcznie wyhodowaną 🙂 Szkoda że dopiero za rok…
Składniki (4 – 5 porcji):
- (500 g ) 1/2 średniej dyni
- (50 g) 1 mała cebula
- (7 g ) 1 ząbek czosnku
- (12 g) 1 łyżka oliwy z oliwek
- (25 g) 1 łyżka pestek dyni
- Przyprawy: ostra papryka w proszku, kminek zmielony, kurkuma, cynamon, imbir, pieprz, szczypta soli
Wykonanie:
1. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek, zeszklić.
3. Do cebuli dodać obraną, oczyszczoną dynię, zalać wodą i gotować do miękkości.
4. Zmiksować, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Gdy zupa będzie zbyt gęsta, możesz dolać przegotowanej wody.
5. Posypać zrumienionymi na patelni bez dodatku tłuszczu pestkami dyni/ słonecznika.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Energia – 75 kcal, Białka – 2,25 g, Tłuszcze – 5 g, Węglowodany – 7,5 g