Milk and nuts cake – no bake.

Coraz częściej dodaję przepisy na fit słodycze, które możemy wykonać w domu. Uważam że jest to kolejny krok do dokonywania świadomych wyborów jeśli chodzi o odżywianie.

Mleko w proszku – zbyt tłuste?

Proszek z mleka uzyskuję się poprzez odparowanie z niego wody. Wodę tą usuwa się podczas zagęszczania i suszenia mleka. W przypadku mleka odtłuszczonego odsetek tłuszczu jest niewielki, zostaje jedynie laktoza i to ona dostarcza nam energii. Tak jak w przypadku każdego produktu spożywczego musimy zachować umiar, zwłaszcza że mleko w proszku jest bardziej kaloryczne niż klasyczne mleko w kartonie czy butelce. W mleku w proszku mamy także wyższą zawartość poszczególnych minerałów w porównaniu do mleka o zawartości tłuszczu 2% m.in. wapnia, potasu czy cynku. Warto więc od czasu do czasu wprowadzić takie mleko do diety.

Szybki deser z mleka w proszku.

Wymyśliłam ten przepis, gdyż jest to dobry sposób na pyszną słodkość, która podniesie wartość odżywczą diety. Jeśli nie masz czasu na upieczenie ciasta dla najbliższych zawsze najlepszą opcją jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Warto mieć w szafce torebeczkę z mlekiem w proszku i na prędko przygotować to mleczno -orzechowe ciacho na zimno.  Pamiętaj jedynie aby wszystko przygotować z dbałością i efektowny deser masz gotowy.

Milk and nuts cake przepis.

Czas: 2 h , Porcje: 8 

1 porcja: Energia – 148 kcal, Białka –  6 g, Tłuszcz – 7 g, Węglowodany – 14 g

Składniki:

  • Mleko odtłuszczone w proszku – 125 g (1/2 opakowania)
  • Żurawina suszona – 30 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 60 g (4 łyżki)
  • Orzechy ziemne – 15 g (1 łyżka)
  • Gryka ekspandowana – 15 g (3 łyżki)
  • Czekolada gorzka – 20 g (1 pasek)
  • Miód (opcjonalnie)
  • Woda – 50 ml

Wykonanie:

  1. Mleko w proszku połączyć z wodą a następnie z gryką ekspandowaną i podduszoną na oleju kokosowym żurawiną. Dodać miód (opcjonalnie).
  2. Powstałą masę wstawić do foremki #Ambition, a następnie (gdy przestygnie) do lodówki na ok. 2 godziny.
  3. Wyjąć deser z foremki a wierzch posypać posiekaną gorzką czekoladą oraz posiekanymi/ startymi orzechami.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Zniżka 10% na produkty Ambition dla moich czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2016r.)

 Przepis bierze udział w akcji:
Ambition z dbałością

Poprzedni wpis

Trufle dyniowe z liofilizowanymi truskawkami.

Kolejny wpis

Podkarpacka zalewajka na maślance.

29 Komentarze

  1. Piękne zdjęcia, cudna stylizacja <3

  2. Ale świetne zdjęcia! 😉

  3. Wygląda niesamowicie, aż chce się zjeść. 🙂

  4. Fajny przepis, to musi byc pyszne

  5. Jud

    Bardzo fajna propozycja 🙂 Ciekawa jestem wyglądu w przekroju.

  6. podoba mi sie ten pomysł 🙂 dawno nie robiłam nic z mleka w proszku.

    • Ewelina Tabaczar

      Ania, ja też dawno. Rzadko zresztą sięgam po ten produkt z uwagi na kaloryczność. Raz na jakiś czas dlaczego nie 😉

  7. Nie odmówiłabym takiego pysznego deseru 🙂

  8. Nie przepadam za tym, co ma w sobie mleko w jakiejkolwiek postaci, więc raczej nie skorzystam. 🙂

    • Ewelina Tabaczar

      Szkoda Paulina :/ Niemniej jednak dzięki że tutaj zaglądnęłaś. Polecam inne przepisy bez mleka 😉

  9. Mniam jakie to musi być pyszne 🙂

  10. mleko w proszku uwielbiam…… wyjadać ze szklanki na sucho! po taki deser z chęcią sięgam 🙂

  11. Cudny deser 🙂

  12. Super deserek:) Nie wiedziała , że mleko w proszku można tak wykorzystać!

    • Ewelina Tabaczar

      Taki pomysł wpadł mi do głowy. Nika a Ty do czego najczęściej wykorzystywałaś mleko w proszku?

  13. Smacznie! I jeszcze ta czekolada… Ach! 🙂

  14. Deserek zapowiada się bardzo smakowicie 🙂 Zapisuję 😀 <3

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult