Do niedawna o sirtuinach i resweratrolu mówili tylko nieliczni. Teraz to się zmieniło i dieta SIRT stała się bardzo popularna. Tutaj pisałam o tej diecie – o jej założeniach i etapach.   Sirtuiny to grupa białek służąca do kontrolowania proseców komórkowych i uczestnicząca w utrzymaniu homeostazy metabolicznej. Jako dietetyk uważam, że dieta SIRT jest doskonałą podstawą do wprowadzenia trwałych zmian w żywieniu. Niekoniecznie popieram kaloryczność w początkowym etapie, jednak ilość warzyw i owoców oraz cennych produktów zbożowych jest na pewno godna polecenia. 

Dieta SIRT – produkty.

Abu rozpocząć dietę siruinową należy znać produkty, które są odpowiedzialne za aktywację sirtuin. Poza najlepiej poznanym resweratrolem aktywującym sirtuiny, korzystnie działają także: kwercetyna, katechiny, kurkumina, izoflawony, alkaloidy (np. teobromina).  Znajdziemy je m. in. w takich produktach jak: jabłko, gruszka, truskawki, borówki, malina, porzeczka, cebula, czosnek, kapary, seler, jarmuż, kakao, zielona herbata, wino.

Jako, że sezon na truskawki już się kończy, postanowiłam przygotować przepis idealny w diecie sirtuinowej. Za chwilę możesz przecież zrobić tartę z borówkami 😉

Rustykalna tarta z truskawkami – przepis SIRT.

Czas: 60 minut + 30 min. czas pieczenia, Porcje: 8

1 porcja: Energia – 180 kcal, Białka –  3 g, Tłuszcz – 11 g, Węglowodany – 18 g

Składniki:

  • 1 szklanka (150 g) mąki gryczanej
  • 1/2 kostki (100 g) masła*
  • 1 łyżka (15 g) miodu
  • 1 łyżeczka (5 g) kakao
  • 1/2 łyżeczki (3 g) cynamonu
  • szczypta soli
  • truskawki

Wykonanie:

  1. Zimne masło posiekać drobno z mąką.
  2. Dodać miód, kakao, cynamon i szczyptę soli.
  3. Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 30 min. Wyjąć, rozwałkować.
  4. Na ciasto ułożyć pokrojone truskawki, zawinąć brzegi ciasta i upiec – 200 st. C, 30 minut.
  • jeśli chcesz możesz użyć oleju kokosowego, ja go nie używam w kuchni.