
Rustykalna tarta z truskawkami – dieta SIRT
Do niedawna o sirtuinach i resweratrolu mówili tylko nieliczni. Teraz to się zmieniło i dieta SIRT stała się bardzo popularna. Tutaj pisałam o tej diecie – o jej założeniach i etapach. Sirtuiny to grupa białek służąca do kontrolowania proseców komórkowych i uczestnicząca w utrzymaniu homeostazy metabolicznej. Jako dietetyk uważam, że dieta SIRT jest doskonałą podstawą do wprowadzenia trwałych zmian w żywieniu. Niekoniecznie popieram kaloryczność w początkowym etapie, jednak ilość warzyw i owoców oraz cennych produktów zbożowych jest na pewno godna polecenia.
Dieta SIRT – produkty.
Abu rozpocząć dietę siruinową należy znać produkty, które są odpowiedzialne za aktywację sirtuin. Poza najlepiej poznanym resweratrolem aktywującym sirtuiny, korzystnie działają także: kwercetyna, katechiny, kurkumina, izoflawony, alkaloidy (np. teobromina). Znajdziemy je m. in. w takich produktach jak: jabłko, gruszka, truskawki, borówki, malina, porzeczka, cebula, czosnek, kapary, seler, jarmuż, kakao, zielona herbata, wino.
Jako, że sezon na truskawki już się kończy, postanowiłam przygotować przepis idealny w diecie sirtuinowej. Za chwilę możesz przecież zrobić tartę z borówkami 😉
Rustykalna tarta z truskawkami – przepis SIRT.
Czas: 60 minut + 30 min. czas pieczenia, Porcje: 8
1 porcja: Energia – 180 kcal, Białka – 3 g, Tłuszcz – 11 g, Węglowodany – 18 g
Składniki:
- 1 szklanka (150 g) mąki gryczanej
- 1/2 kostki (100 g) masła*
- 1 łyżka (15 g) miodu
- 1 łyżeczka (5 g) kakao
- 1/2 łyżeczki (3 g) cynamonu
- szczypta soli
- truskawki
Wykonanie:
- Zimne masło posiekać drobno z mąką.
- Dodać miód, kakao, cynamon i szczyptę soli.
- Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 30 min. Wyjąć, rozwałkować.
- Na ciasto ułożyć pokrojone truskawki, zawinąć brzegi ciasta i upiec – 200 st. C, 30 minut.
- jeśli chcesz możesz użyć oleju kokosowego, ja go nie używam w kuchni.