
Trufle orzechowe z dynią
Czy słodycze mogą być zdrowe i czy są dopuszczalne w codziennej diecie? Jak najbardziej tak! Ważne aby wiedzieć jakie oraz w jakiej ilości. Należy pamiętać, że wykonana w domu słodkość musi wyglądać smacznie. Dziś zapraszam po przepis na trufle z dyni.
Purre z dyni.
Zupa już była, sos dyniowy też, pora więc na przygotowanie puree z dyni i wykorzystanie tego cuda na małe, słodkie co nieco. Przygotowanie puree nie jest trudne a najbliższe osoby będą zachwycone jak smaczne i zdrowe są trufle z dyni. Należy przekroić dynię na pół, wydrążyć pestki przy pomocy łyżki i ułożyć na blaszce w rozgrzanym piekarniku na ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie dynie wyciągamy i również łyżką przekładamy cały miąższ do pojemnika i miksujemy.
Dynia na słodko.
Przepis wymaga odrobinę skupienia. Najważniejsze w tym daniu jest to że trufle mocno przypominają tradycyjne trufle na bazie czekolady, z tym że mają cudowny posmak słodkiej dyni czyli zdrowy dodatek beta-karotenu. Aby całość ładnie się trzymała postanowiłam nieco popieścić te kulki obtaczając je najpierw w kakao a następnie w liofilizowanej truskawce – wszystko na spokojnie i z dbałością.
Trufle dyniowe z liofilizowanymi truskawkami przepis.
Czas: 2 h , Porcje: 10 szt.
1 sztuka: Energia – 100 kcal, Białka – 2 g, Tłuszcz – 8 g, Węglowodany – 6 g
Składniki:
- Pure z dyni – 250 g
- Masło orzechowe/ masło extra – 50 g (5 płaskich łyżek)
- Czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao – 25 (1/4 tabliczki)
- Miód pszczeli – 12 g
- Kakao – 20 g (2 łyżki)
- Amarantus ekspandowany – 12 g (4 łyżki)
- Liofilizowana truskawka starta – 15 g (1 łyżka)
Wykonanie:
- Dynię kroję na pół, wybieram łyżką pestki, wstawiam skórką do góry na rozgrzanej blaszce i piekę około 45 minut w 180 stopniach. Wyciągam miąższ łyżką, odstawiam na kilka minut do przestudzenia i miksuję na gładkie puree.
- Puree mieszam z podgrzanym na patelni z masłem orzechowym i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Studzę masę i dodaję miodu.
- Wsypuję połowę kakao, amarantus i całość dokładnie łączę. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
- Nabieram porcję łyżeczką i przy pomocy zmoczonych rąk formuję zgrabne kulki, obtaczam najpierw w kakao a następnie w liofilizowanej truskawce.
- Trufle układam do papilotek i wstawiam jeszcze na chwilę do lodówki by stężały (oczywiście jeśli dotrwają 😉
Wyglądają świetnie! Ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni 🙂
Świetne pomysły na dynię
Dzięki Marta. Dynia gości u nas już częściej niż tylko w postaci zupy 🙂
Piękny kolor, chętnie spróbowałabym takich i pewnie na jednej by się nie skończyło 😀
Jud, następnym razem jak zrobię to przyjdź 😉
Ciekawy przepis warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
Małgorzata raczej do trudnych nie należy, więc do dzieła! 🙂
uroczo się prezentują 🙂
Dziękuję Ania, taki pomysł powstał w mojej głowie i chciałam żeby tak wyszło. Cieszę się że się podobają 🙂