Lunch box – kurczak w miodzie z makaronem ryżowym.
Korzystając z akcji promocyjnej jednego sklepu “Odkryj Azję w tydzień” zakupiłam mnóstwo produktów, z których będę teraz przygotowywać pyszności – znane przepisy w chudszej wersji oczywiście z obliczoną już kalorycznością.
Jako pierwsze danie idealne na lunch proponuję kurczaka w glazurze miodowej z makaronem ryżowym w warzywach.
Sambal oelek.
Jest to sos indonezyjski z utartych ostrych papryczek chili do których dodaje się sól oraz sok z limonki. Faktycznie zjadając go czujesz mocną pikantność i dużą obecność soli. Sos ten nadaje charakteru, jednak ja używam go z rozsądkiem.
Kurczak w miodzie z makaronem ryżowym przepis.
Czas: 15 minut , Porcje: 1
1 porcja: Energia – 350 kcal, Białka – 17 g, Tłuszcz – 19 g, Węglowodany – 29 g
Składniki (1 porcja):
Kurczak w miodzie:
- Kurczak podudzie – 80 g (1 sztuka)
- Miód pszczeli – 5 g (1 łyżeczka)
- Ostry sos sambal oelek – 5 g (1 łyżeczka)
- Olej sezamowy – 12 g (1 łyżka)
- Sezam, nasiona – 3 g (1/2 łyżeczki)
Dodatki:
- Makaron ryżowy – 25 g (1/4 opakowania)
- Papryka czerwona i żółta – 50 g
- Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
- Pędy bambusa, kiełki soi
Wykonanie:
1. Kurczaka nacieram w glazurze (miód, sos paprykowy, olej sezamowy), wstawiam do piekarnika na 45 minut, 180 stopni (proponuję zrobić od razu więcej sztuk, na jeden kawałek kurczaka szkoda nawet włączać piekarnik – większą ilość możesz mieć na dwa dni czy dla bliskich).
2. Makaron zalewam gorącą wodą, odstawiam na 5 minut aż zmięknie.
3. Paprykę podduszam z dodatkiem sosu sojowego, dodaję pędy bambusa i kiełki soi, doprawiam.
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała 😀
Coś dla Sosny 😉
Ja też 🙂
O, dzięki Patrycja 🙂
Bardzo fajna propozycja. Na pewno wypróbuję. Mój mąż na pewno będzie zachwycony takim lunch boxem 🙂
Świetna i bardzo smakowita propozycja 🙂
Czysta poezja 😀
Mmm… taki lunch box mogę mieć codziennie! 😀
A ja z innej beczki… Dobre zdjęcia 🙂
Fajnie Marzena 🙂
Bardzo mi się podoba to danie, zdecydowanie moje smaki 🙂