
Fasolada – tradycyjna grecka zupa z fasoli.
Pomimo tego że śniegu jak nie było tak nie ma to i tak ogrzać się można a nawet trzeba, dlatego polecam tą zupę na chłodniejszy dzień.
Fasolada – grecka zupa.
Bardzo popularna zupa kuchni greckiej. Jest idealna dla wegetarian a jej główne składniki to fasola i oliwa, dodaję się oczywiście warzywa.
Fasolada przepis.
Składniki (1 porcja):
- Fasola mała – 45 g (3 łyżki)
- Pomidory w puszce – 100 g (1/4 puszki)
- Marchew – 25 g (1/2 małej sztuki)
- Seler – 25 g (1 plaster)
- Cebula – 15 g (1/4 małej sztuki)
- Czosnek – 7 g (1 ząbek)
- Ser typu greckiego – opcjonalnie
- Przyprawy: pieprz, ostra papryka, kolendra/ pietruszka natka, majeranek
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin i ugotuj do miękkości.
2. Obierz i pokrój marchew oraz selera, dodaj do fasoli – ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy razem z pomidorami.
4. Całość zagotuj, dopraw do smaku.
<3 <3 <3 Kocham kuchnię grecką i tę zupę 🙂
🙂 Super!
Namawiam do przygotowania 😉
O tak, by było szybciej można wykorzystać konserwową – wówczas dodaję mniej soli do potrawy lub w ogóle. Odwiedzam też i Ciebie 😉
O koniecznie, danie jest na prawdę szybkie i smaczne.
Dzięki 🙂
Warzywa i strączkowe – samo zdrowie ;;)
Dzięki. Od Ciebie to usłyszeć to jak miód na uszy 😉
Dzięki ślicznie. Buziaki!
Wszelkie zupy, gulasze itp – uwielbiam!
Cieszę się 🙂 Pracy niewiele, więc można robić na wiele sposobów.
O tak, taką polską uwielbiam 🙂
Takie zupy lubię. Na pewno by mi smakowała! 🙂
Ciekawy pomysł na inne wykorzystanie fasoli. Masz super blog. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! 🙂
wygląda pysznie, grecka kuchnia jest mi obda (jadam tylko sałatkę) więc muszę wypróbować 🙂
aż się głodna zrobiłam:) Wygląda pysznie!
Tradycyjnie zapraszam do siebie 🙂
Zdrowie na talerzu to coś, co lubię najbardziej 😀
Wspaniała 😀
Dziś trafiłaś w 100 % w moje gusta bo uwielbiam kuchnię grecką 🙂
Ale się zrobiłam głodna:) Wygląda rewelacyjnie:)
Cudny, smakowity blog!!!
moc uścisków na nowy tydzień przesyłam:)
Uwielbiamy w taki sposób się ogrzewać 😀
Robię z trochę innego przepisu, ale Twoja wersja też mi się podoba. Pyszna zupa 🙂
Ja właśnie dopiero co zrobiłam taką bardziej polska fasolową, z kiełbaską zamiast sera feta, tak dla męża, żeby nie marudził. Ale taka też musi być pycha! Wypróbuję. 🙂
Zamiast naszej fasolki po bretońsku 🙂
Bardzo ciekawa zupka i niezwykle apetyczna 🙂