Zupa fasolowa.
Propozycja na zimową/ świąteczną zupę z fasolą Jaś w dzisiejszym wpisie. Uwielbiam tą zupę (zresztą jak każdą! ;). Jak będę robić ją następnym razem, pokażę drugą wersję (z kluseczkami) – taka opcja to wspomnienie z dzieciństwa.
Zupa fasolowa przepis.
Czas: 40 minut , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 190 kcal, Białko – 12 g, Tłuszcz – 1 g, Węglowodany – 38 g
Składniki:
- Fasola Jaś – 60 g (1/4 szklanki)
- Marchew – 50 g (1 mała sztuka)
- Cebula – 25 g (1/2 małej sztuki)
- Mąka orkiszowa – 3 g (1/2 łyżeczki) – opcjonalnie, ja w ogóle nie dodaję mąki
- Przyprawy: majeranek, pieprz, pietruszka natka, sól – szczypta
Wykonanie:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie gotować do miękkości (w razie potrzeby dolewać wody). Możesz moczyć krócej w gorącej wodzie.
2. Marchew i cebulę pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać do fasoli w połowie gotowania i również ugotować.
3. Zupę zagęścić mąką połączoną z wywarem z zupy i dodać przyprawy.
Uwielbiam zupki. Pysznie wygląda twoja propozycja 🙂
Uwielbiam zupki. Pysznie wygląda twoja propozycja 🙂
Uwielbiam ją! 🙂
Jedna z moich ulubionych, może przez to że nie jem tak często jak… pomidorową 😉
I jest smaczna 😉 Ja przepadam!
Cudowna! 🙂
Zupa wygląda bardzo apetycznie. Bardzo takie lubię :))
Smacznie wygląda 😉