Ciasto ryżowe z prażonymi jabłkami i cynamonem.
Przepis zdecydowanie za szybki żeby nie spróbować go przygotować. Wszystko zaczęło się od tego że ugotowałam za dużo ryżu do sajgonek na słodko 😉
Smak szarlotki.
No właśnie, czy jest ktoś kto nie lubi szarlotki? Myślę że nie ma takich ludzi na świecie. Szarlotkę robimy częściej niż inne ciasta a zapach pieczonego jabłka z cynamonem powala na kolana. Dietetyk doda “smak szarlotki” do jadłospisu jeśli jesteś na diecie, ważne jest aby “nieco” kaloryczne ciasto na bazie masła zastąpić ryżem i danie o smaku szarlotki gotowe.
Deser na szybko.
Na diecie można jeść desery, ważne jest aby wiedzieć jakie składniki używać i oczywiście zachować umiar. Można posiłkować się znanymi przepisami i nieco eksperymentować, zamieniać składniki bardziej kaloryczne na mniej a dieta i tak będzie wartościowa. Kilka deserów w mojej bazie się znalazło i stale ją powiększam. Bo na diecie nie musi być strasznie ciężko 😉
Ryż o smaku szarlotki przepis.
Czas: 30 min. , Porcje: 2
1 sztuka: Energia – 198 kcal, Białka – 2,5 g, Tłuszcz – 0,5 g, Węglowodany – 47 g
- Ryż (do sushi) – 60 g (5 łyżek)
- Jabłko – 200 g (1 duża sztuka)
- Rodzynki suszone – 15 g (1 łyżka)
- Cukier dark muscovado – 20 g (2 płaskie łyżki)
- Cynamon
Zapraszam Urszula!
Wpraszam się na taki pyszny deser, wow, pięknie wygląda 🙂
Cieszę się Beata – to też moje smaki. Choć wiele osób uważa że rodzynki są zbędne :p
Tak ja kocham ryż z jabłkami, że rzuciłabym isę na niego bez zastanowienia.
A no taka zmyłka 😉
O dziękuję Hrabina 😉
Tak, ktoś genialnie to wymyślił! 😉
Cieszę się Karolina że to Twoje smaki 😉
No, nieźle się scaliło 😉
Zapraszam Marzenko 😉
I nawet wygląda jak porządne ciacho a nie jak ryż 😀
Uwielbiam połączenie ryżu z jabłkiem i cynamonem 🙂
Uwielbiam jabłka z cynamonem. Deser w sam raz dla mnie;)
Ryż do sushi i na zimno – brzmi ciekawie, a deser pysznie się prezentuje 🙂
Fajnie wygląda jak upieczone ciasto.
Bardzo ciekawa propozycja, z chęcią bym zjadła taki ryż 🙂