16

Ciasto ryżowe z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Przepis zdecydowanie za szybki żeby nie spróbować go przygotować. Wszystko zaczęło się od tego że ugotowałam za dużo ryżu do sajgonek na słodko 😉

Smak szarlotki.

No właśnie, czy jest ktoś kto nie lubi szarlotki? Myślę że nie ma takich ludzi na świecie. Szarlotkę robimy częściej niż inne ciasta a zapach pieczonego jabłka z cynamonem powala na kolana. Dietetyk doda „smak szarlotki” do jadłospisu jeśli jesteś na diecie, ważne jest aby „nieco” kaloryczne ciasto na bazie masła zastąpić ryżem i danie o smaku szarlotki gotowe.

Deser na szybko.

Na diecie można jeść desery, ważne jest aby wiedzieć jakie składniki używać i oczywiście zachować umiar. Można posiłkować się znanymi przepisami i nieco eksperymentować, zamieniać składniki bardziej kaloryczne na mniej a dieta i tak będzie wartościowa. Kilka deserów w mojej bazie się znalazło i stale ją powiększam. Bo na diecie nie musi być strasznie ciężko 😉

Ryż o smaku szarlotki przepis.

Czas: 30 min. , Porcje: 2 

1 sztuka: Energia – 198 kcal, Białka –  2,5 g, Tłuszcz – 0,5 g, Węglowodany – 47 g

Składniki (2 porcje):
  • Ryż (do sushi) – 60 g (5 łyżek)
  • Jabłko – 200 g (1 duża sztuka)
  • Rodzynki suszone – 15 g (1 łyżka)
  • Cukier dark muscovado – 20 g (2 płaskie łyżki)
  • Cynamon
 
Wykonanie:
1. Przygotować ryż jak opisano na opakowaniu, odstawić aby wchłonął nieco wodę.
2. Jabłko pokroić w kostkę, poddusić z dodatkiem rodzynek, jednej łyżeczki cukru i cynamonu.
3. Podduszone jabłka przełożyć do małej miseczki (na dno). Na jabłka ułożyć ryż i docisnąć. 
4. Na wierzch miseczki, na lekko ciepły ryż wysypać cukier i wygładzić łyżką. Przykryć talerzem.
5. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki odwrócić do góry nogami i zdjąć miseczkę.
 

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

16 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.